Friday , 21 June 2024

S.O.S. για την επιβίωσή τους από τους Εμπόρους και Επαγγελματίες της Μαγνησίας και της Κοζάνης

Κώδωνα κινδύνου για “κοινωνικό εκτροχιασμό”, επερχόμενο ντόμινο λουκέτων, ακόμη και αυτοχειρίες κρούουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι διαφόρων περιοχών της χώρας, εκφράζοντας έντονη δυσφορία για τα περιοριστικά μέτρα και ζητώντας πιο άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγοράς.

Διπλή φωνή διαμαρτυρίας υψώνει, αναλυτικότερα, ο εμπορικός κόσμος της Μαγνησίας, σε συνέχεια της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες με τα αυτοκίνητά τους εκατοντάδες έμποροι και επαγγελματίες στην Κοζάνη.

Αφενός η ΟΕΒΕΜ (Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας) με σημερινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις και τα νέα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης έχουν φτάσει την οργή και την αγανάκτηση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο αποκορύφωμα και μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να «κλείνουν» και να «ανοίγουν» οι επιχειρήσεις με αποφάσεις ξαφνικές και με τρόπους που δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση την λειτουργία και την βιωσιμότητά τους.

Αγανάκτηση – σύμφωνα με την ΟΕΒΕΜ – προκαλείται “και αναφορικά με τον  τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που ορίζεται από την Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μέθοδος του click away. Για την μέθοδο αυτή επανειλημμένα οι φορείς εκπροσώπησης του εμπορικού κόσμου επισήμαναν τις δυσκολίες, και οι επιπτώσεις φάνηκαν με τους μηδαμινούς τζίρους της πιο κερδοφόρας περιόδου του χρόνου, της περιόδου των Χριστουγέννων. Αντίθετα με τη νέα απόφαση διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα σύστημα λειτουργίας το οποίο θα σέβεται και θα προστατεύει τη Δημόσια Υγεία, όπως ένα σύστημα ραντεβού εντός των καταστημάτων. Και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι πριν χαθεί η περίοδος των επικείμενων εκπτώσεων”.

Οι επιπτώσεις -καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας- είναι ανυπολόγιστες τόσο σε οικονομικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Ο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης προσωπικής – οικογενειακής και επιχειρηματικής. Τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την επιβίωση των Μικρομεσαίων, ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζονται. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη πως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πως στηρίζουν την οικονομία και την ψυχή της χώρας μας. Πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθούν γενναία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και όχι δανειοδότησης. Τα έξοδα και οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί και αυξάνονται, ενώ δεν θα υπάρξει δυνατότητα αποπληρωμής τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν και τα έσοδα του κράτους να μειωθούν δραματικά. Το «άνοιξε – κλείσε» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φέρει επιπτώσεις στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Διαφορετικά, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19 είναι αβέβαιη, ενώ οι δείκτες ανεργίας, φτώχιας και προβλημάτων της ψυχικής υγείας θα εκτοξευθούν”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε έντονο ύφος με επιστολή του  στους τοπικούς Βουλευτές Μαγνησίας εκφράζει  αγανάκτηση για τις σπασμωδικές – όπως τις χαρακτηρίζει – κινήσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα και κλείσιμο ξανά των εμπορικών καταστημάτων, ζητώντας και τη δική τους παρέμβαση στον ορθό σχεδιασμό επαναλειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων και προειδοποιώντας για “κοινωνικό εκτροχιασμό”.

Για ακόμη μια φορά – τονίζει ο Σύλλογος- η κυβέρνηση μας φέρνει προ τετελεσμένων χωρίς να ληφθούν συνακόλουθα μέτρα ορθού σχεδιασμού επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και ζητάτην παρέμβαση των βουλευτών της περιοχής, υπενθυμίζοντας σας ότι “η αγορά δεν θα αποφύγει λουκέτα, αυτοχειρίες και κοινωνικό εκτροχιασμό αν δεν ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης  χρηματοδότησης και ρυθμίσεων οφειλών, έως και διαγραφή χρεών. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές σας καλούμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια της τοπικής εμπορικής και επιχειρηματικής κοινωνίας για την επιβίωσή της. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας, την περιμένουμε άμεσα, στα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας. Οι ανοχές και οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν…”.


Στην Κοζάνη, εξάλλου, με ψήφισμά τους οι διαμαρτυρόμενοι έμποροι και επαγγελματίες ζητούν την άμεση οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια ως αποζημίωση για τα εποχιακά εμπορεύματα που βρίσκονται αδιάθετα στα καταστήματά τους, την απαλλαγή τους από όλες τις υποχρεώσεις για τις 31-12-2020, όπως επίσης  και την τοποθέτηση των υπευθύνων πολιτικών παραγόντων για το πώς θα ανταπεξέλθουν οικονομικά οι οικογένειές τους, καθώς όπως τονίζουν “οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν βασικά θέματα επιβίωσης” και διευκρινίζουν πως δεν αντιμάχονται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που λαμβάνονται από την πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά διεκδικούν πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *