Του Γ.Κατσιάνη
Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η ανανέωση του στόλου των οχημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία υπογράμμισε ότι το υψηλό κόστος του πετρελαίου κίνησης επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία των μεταφορικών επιχειρήσεων και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και τονίστηκε η ανάγκη στοχευμένων μέτρων για τη μείωση του κόστους καυσίμων, με την αξιοποίηση πρόσθετων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την Κρίση στη Μέση Ανατολή (METSAF).
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις απαιτούν συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ανανέωση στόλου και πράσινη μετάβαση
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου φορτηγών δημόσιας χρήσης (ΦΔΧ).
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (Social Climate Fund), για τη στήριξη της μετάβασης σε οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων, διευκρινίζοντας ότι δεν υφίσταται άλλο σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία τόνισε ότι, με μέση ηλικία στόλου τα 22,9 έτη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑCEA, η μετάβαση από τα πεπαλαιωμένα φορτηγά απευθείας στην ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή.
“Απαιτείται ένα ενδιάμεσο στάδιο, με κίνητρα για επενδύσεις σε σύγχρονα φορτηγά χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, παράλληλα με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για τα εναλλακτικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Δημήτρης Φωκαΐδης και παρέπεμψε στην εξειδικευμένη μελέτη που εκπόνησε η Ομοσπονδία για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, την οποία παρέδωσε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο 2025.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν
