Wednesday , 24 April 2024

TCB: Κραυγή αγωνίας για τον συνεδριακό τουρισμό στην Ελλάδα

Φωνή αγωνίας για την επιβίωση του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας υψώνει το Thessaloniki Covention Bureau, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι με τη δημοσίευση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του COVID 19 εντείνεται η αβεβαιότητα και η ανησυχία που κυριαρχεί στη συνεδριακή αγορά της χώρας.

“Τα πρωτόκολλα διεξαγωγής συνεδρίων, αίτημα του κλάδου από την αρχή του καλοκαιριού, με τα οποία έγινε τον Αύγουστο προσπάθεια ρύθμισης της λειτουργίας της συνεδριακής αγοράς και σχεδιάστηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου – τονίζεται στην ανακοίνωση – ανατρέπονται για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει και απασχολεί τους επαγγελματίες είναι η διαφοροποίηση σε βάρος των συνεδρίων, σε σχέση με άλλες εκδηλώσεις ή συναθροίσεις ατόμων που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Για παράδειγμα, στο επίπεδο 2 που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, για κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε κλειστούς χώρους το μέτρο υπαγορεύει 50% πληρότητα και χρήση μάσκας. Για συνέδρια και εκθέσεις, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. με ανώτατο όριο τη συμμετοχή 100 ατόμων και χρήση μάσκας.

Επισημαίνεται εδώ πως στην περίπτωση των συνεδρίων, ισχύει πληθώρα συμπληρωματικών διατάξεων που αφορά στην εγγραφή και την παρουσία των συμμετεχόντων, για την τήρηση των οποίων υπάρχει ομάδα στο χώρο από την πλευρά του διοργανωτή αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Έχουμε ήδη επισημάνει, ότι είναι προφανής προτεραιότητα η υγεία και η ασφάλεια όλων, εργοδοτών και εργαζομένων, συνέδρων και επισκεπτών, τελικά του ίδιου του προορισμού στο σύνολό του και είναι απολύτως κατανοητή η προσπάθεια που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο, κάθε μέτρο που δημοσιεύεται και ρυθμίζει τη λειτουργία ενός ολόκληρου κλάδου και  πολλών επαγγελμάτων που εμπλέκονται, όπως στην περίπτωση της συνεδριακής αγοράς, να ορίζεται με τη συνεργασία εκπροσώπων του κλάδου, ώστε να αποφεύγονται κινήσεις που μόνο βλάπτουν την όποια, ελάχιστη,  δραστηριότητα είναι δυνατή τη στιγμή αυτή.

Διαφορετικά, οι περιορισμοί με τον τρόπο που ορίζονται ουσιαστικά αναστέλλουν την πραγματοποίηση συνεδρίων, πρέπει να συνοδεύονται από διευρυμένη στήριξη των επαγγελματιών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό που περιμένουμε να δούμε συμπληρωματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ο προγραμματισμός και η στρατηγική για την επανένταξη της  Βιομηχανίας των Συναντήσεων σε τροχιά πλήρους λειτουργίας με τους νέους όρους που θα δημιουργηθούν στην μετά COVID εποχή”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *