Thursday , 18 April 2024

UNICEF: Επιπλέον 4 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους ζωής-πληθωρισμός που επέφερε βύθισαν επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται, σημειώθηκε αύξηση της παιδικής φτώχειας κατά 19% σε σύγκριση με το 2021 και τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη.

Ενώ τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού, σε αυτά όπως τονίζεται στη μελέτη αναλογεί σχεδόν το 40% των επιπλέον 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που περιέπεσαν σε κατάσταση φτώχειας φέτος, επισημαίνεται στη μελέτη, που καταπιάνεται με 22 χώρες.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα 2,8 από τα εν λόγω 4 εκατ. παιδιά που ολισθαίνουν στη φτώχεια, δηλαδή σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης που μετρά η UNICEF, αφορούν τη Ρωσία. Σύμφωνα με τους μελετητές, αυτό οφείλεται στο ότι η Ρωσία έχει μεγάλο πληθυσμό και το Ταμείο υπολογίζει πως το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυσή της.

Ακολουθεί η Ουκρανία με μισό εκατομμύριο επιπλέον παιδιά που περιέπεσαν στη φτώχεια και η Ρουμανία με 110.000 επιπλέον παιδιά, πάντοπτε κατά τη μελέτη.

“Οι συνέπειες της σύρραξης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά μεγάλες στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος συνεπάγεται επιδείνωση της πρόσβασης σε ορισμένα βασικά είδη, σε καύσιμα και επίσης στη μείωση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντελίν Αζάν, η πρόεδρος του παραρτήματος της UNICEF στη Γαλλία και πρόσθεσε: “Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτού του πολέμου και καλεί τις κυβερνήσεις να προσφέρουν εξαιρετικά σθεναρή υποστήριξη στην κοινωνική προστασία και να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα αρωγής σε είδος για τις οικογένειες με τα πιο ευάλωτα παιδιά”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *