Friday , 19 April 2024

Έξαρση γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV μετά το πέταγμα της μάσκας-χαλάρωση των μέτρων σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Μαζική επιστροφή γρίπης, κρυολογημάτων και άλλων ιών που προκαλούν πλήθος προβλημάτων παρατηρείται σύμφωνα με επιστήμονες και με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) σε μια σειρά από χώρες στις οποίες έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού, πρωτίστως η χρήση μάσκας, ειε διανύουν χειμερινή περίοδο, είτε θερινή. Το φαινόμενο προκαλεί μάλιστα στην ιατρική κοινότητα ανησυχίες ακόμη και για την εκκίνηση επιδημιών ή ακόμη και μιας νέας “παράλληλης” πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων 18 μηνών, ήτοι η χρήση της μάσκας, η αποφυγή επαφών, το σχολαστικό κλείσιμο των σχολείων, η τηλεργασία κ.ο.κ. οδήγησαν ανάμεσα στα άλλα στον δραστικό περιορισμό της εμφάνισης τον περασμένο χειμώνα γρίπης και κρυολογήματος. Από την έναρξη ακόμη της εφαρμογής αυτών μέτρων μέλη της ιατρικής κοινότητας είχαν εκφράσει το φόβο ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, μην έχοντας έρθει σε καμία επαφή με όλους αυτούς τους ιούς για διάστημα ενός έτους ή και περισσότερο θα «ξεχάσει» πώς να τους αντιμετωπίζει και δεν θα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τους καταπολεμήσει όταν αυτοί επανεμφανισθούν, όταν μετά τους εμβολιασμούς οι κοινωνίες θα επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

Πλέον, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες χώρες μια μαζική επιστροφή γρίπης, κρυολογημάτων και άλλων ιών που προκαλούν διαφόρων ειδών προβλήματα. Μάλιστα η επιστροφή αυτή δεν έχει μόνο μαζικότητα αλλά και μεγάλη ένταση στα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ καταγράφονται ως οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την στιγμή με τους ειδικούς να λένε ότι τα μωρά και τα μικρής ηλικίας παιδιά είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες σε αυτή την φάση τόσο να νοσήσουν όσο και να μεταδώσουν αυτούς τους ιούς και βακτήρια.

«Η συχνή έκθεση σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα όταν κάνουν την εμφάνιση τους. Αν δεν έχει κάποιος εκτεθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα είτε θα αργήσει να αντιδράσει είτε δεν θα αντιδράσει καθόλου σε ορισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να νοσήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό και επίσης να έχει έντονα συμπτώματα» δήλωσε σχετικά ο δρ. Πολ Σκόλνικ, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion στις ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εκτός από τον κορωνοϊό πλήττεται το φετινό καλοκαίρι και από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Πρόκειται για  ένα ιό που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. Συνήθως οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται γιατί μοιάζει  με κρυολόγημα που περνά μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ σοβαρή  λοίμωξη. Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρή λοίμωξη, που ίσως χρειαστεί  νοσηλεία. Ο RSV κάνει έντονη την εμφάνιση και σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

«Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο τα τελευταία 20 έτη. Συνήθως τέτοια εποχή υπάρχει μια προϋπάρχουσα ανοσία σε αυτού τους είδους τους ιούς εξαιτίας του χειμώνα που πέρασε. Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή η προστασία τότε η κατάσταση μπορεί να πάρει την μορφή ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς» τόνισε χαρακτηριστικά και η Σου Χουάνγκ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Γρίπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *