Thursday , 28 March 2024

«Έρχεται» το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ-Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Τομή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας αποτελεί η θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε περισσότερο από 80.000 δικαιούχους.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας εντός του Ιανουαρίου, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο ενώ το επίδομα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το «καθαρό» δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και στην πενταετία 2020-2024 από το νέο μέτρο θα επωφεληθούν περί τις 400.000 οικογένειες.

Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σε δύο δόσεις: η πρώτη ύψους 1.500 ευρώ θα χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη -των 500 ευρώ- εντός εξαμήνου.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ καλύπτει κάθε νεογέννητο, άρα στην περίπτωση διδύμων η συνολική ενίσχυση θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Κριτήρια


Για τη λήψη του επιδόματος υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία για μονογονεϊκή οικογένεια ορίζονται στα 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στα 70.000 ευρώ.

Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ, για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια.

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών, θα πρέπει ο ένας από τους δύο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

«Για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρος, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν», σημειώνεται στο σχέδιο νόμου.

Το επίδομα γέννας θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση.

Επίσης, δεν θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *