Saturday , 20 April 2024

ΑΑΔΕ: Καλοκαιρινό “σαφάρι” για πάταξη της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των κρατικών ταμείων

Καλοκαιρινό “σαφάρι” επιτόπιων ελέγχων ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εισπράξεων του προϋπολογισμού.

Με κατ’ επείγουσα εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. 1071126ΕΞ/16.5.2019) της ΑΑΔΕ, επισημαίνεται ότι με εντολή του διοικητή της Γ. Πιτσιλή αποφασίστηκε, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης του τρέχοντος έτους, η εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της φορολογικής διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι εν λόγω έλεγχοι, με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Επισημαίνεται ότι ειδικά για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται:

α) εντός της χωρικής αρμοδιότητας των ως άνω υπηρεσιών

β) εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να ενισχυθούν οι ανωτέρω υπηρεσίες, καλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στην ΑΑΔΕ, να υποβάλουν δήλωση στην οποία θα διατυπώνουν την προτίμησή τους μέχρι και τις 28 Μαΐου 2019, δηλώνοντας τουλάχιστον δύο ΥΕΔΔΕ ή ΔΟΥ. Επισημαίνεται ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις προτίμησης δεν είναι δεσμευτικές για την ΑΑΔΕ, ενώ για την τελική επιλογή θα ληφθούν υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες και η αριθμητική δύναμη του προσωπικού των υπηρεσιών προέλευσης των υποψηφίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *