Friday , 13 September 2024

ΑΔΜΗΕ: Ιδρύεται Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «SEleNe CC» (Southeast Electricity Network Coordination Center), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Το Κέντρο ιδρύεται από κοινού με τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ιταλίας (TERNA SpA), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD).

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το SEleNe CC έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων σε περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων συντονίζει τις προγραμματισμένες διακοπές στοιχείων δικτύου και μονάδων λόγω συντηρήσεων, αξιολογεί την επάρκεια της παραγωγής, κ.α.

Οι τέσσερις Διαχειριστές συμμετέχουν ισομερώς στο μετοχικό κεφάλαιο του Κέντρου ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του «SEleNe CC» συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:

• Ιωάννης Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

• Angelin Tsachev (ESO-EAD), μέλος ΔΣ

• Enrico Maria Carlini (TERNA SpA ), μέλος ΔΣ

• Adrian Suta (Transelectrica), μέλος ΔΣ

Ο κ. Καμπούρης δήλωσε ότι η αναμενόμενη σύντομα σύζευξη (coupling) των αντίστοιχων αγορών θα αποτελέσει το επόμενο βήμα εναρμόνισης και ενσωμάτωσης της περιοχής στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές. Από την πλευρά τους:

-Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι το «SEleNe CC» θα ενισχύσει την αποδοτικότητα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σημείωσε πως αποτελεί επιδίωξη «να προσελκύσουμε περισσότερους Διαχειριστές στο νέο Κέντρο Ελέγχου προκειμένου η εμβέλειά του να διευρυνθεί και να ενισχυθεί προς όφελος του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας».

-Ο Stefano Donnaruma, CEO TERNA SpA (Ιταλία) σημείωσε πως το έργο και προάγει την ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ιταλία και την Ευρώπη και ότι η Terna έχει ήδη εστιάσει τη στρατηγική της σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του 2020 προβλέπει επενδύσεις άνω των 14 δισ. ευρώ στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις της Ιταλίας, σύμφωνα με τους στόχους της απεξάρτησης από τον άνθρακα που υπαγορεύουν οι οδηγίες του New Green Deal της ΕΕ.

-Ο Cãtãlin Nitu, CEO CNTEE Transelectrica SA (Ρουμανία) επεσήμανε ότι «Ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη της ενεργειακής ενοποίησης».

-Ο Angelin Nikolaev Tsachev, Πρόεδρος & CEO ESO-EAD (Βουλγαρία) υπογράμμισε ότι δεδομένης της γεωγραφικής γειτνίασης των χωρών μας, απαιτείται η στενή συνεργασία μας με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτροδότησης και ότι, με τη λειτουργία του, το RSC θα θωρακίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλλει στην αξιόπιστη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των Διαχειριστών ενισχύοντας την αποδοτικότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *