Friday , 29 March 2024

Αμερικανική “απόβαση” στη Θεσσαλονίκη

Του Γ. Κατσιάνη

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το πρωί το πλοίο «USNS YUMA» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό πλοίο, τύπου καταμαράν, εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητα μεταφοράς ακόμα και μικρών υποβρυχίων, «έδεσε» στις 9 το πρωί, προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός καθώς και προσωπικό προς τη Βουλγαρία και Ρουμανία για τη διεξαγωγή ασκήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ,το «USNS YUMA» θα μεταφέρει μεγάλο αριθμό μαχητικών και μεταγωγικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, οχημάτων και κοντέινερς.

To Yuma

Τα πλοία της κλάσης «Spearhead» -κατηγορίας expeditionary fast transport (EPF)- όπως το Yuma, είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν 600 τόνους στρατιωτικού φορτίου για 1.200 ναυτικά μίλια με μια μέση ταχύτητα 35 κόμβων ενώ το πλοίο είναι ικανό να ξεφορτώνει το φορτίο του σε εγκαταστάσεις με δυνατότητα roll-on/roll-off, όπως να φορτώνει/ξεφορτώνει ένα μέσο άρμα μάχης της κλάσης Abrams του αμερικανικού στρατού με πλήρες φορτίο.

Το Yuma, είναι μέρος της δύναμης Military Sealift Command (MSC), της Στρατιωτικής Διοίκησης Μεταφορών διά Θαλάσσης που διαθέτει 125 βοηθητικά πλοία.

Τα υψηλής ταχύτητας αυτά σκάφη έχουν ως στόχο να μεταφέρουν γρήγορα μέσα στα θέατρα επιχειρήσεων (rapid intratheater transport) φορτιών μέσου μεγέθους.

Ένα EPF έχει ταχύτητα 35-45 κόμβους (65-83 χλμ/ώρα) και διαθέτει ελικοδρόμιο και ράμπα. Επίσης,το YUMA είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και έχει σχέδιο catamaran, κινείται από τέσσερις ντίζελ μηχανές και έχει βασικές υποδομές για πλήρωμα περίπου 40 ατόμων, όπως και 312 θέσεις αεροπορικού τύπου, όπως και ένα μεγάλο κατάστρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, οι Αμερικανοί, στο διάστημα της παραμονής τους στην πόλη, αναμένεται να επισκεφτούν γνωστά εστιατόρια για να απολαύσουν τοπικές γεύσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *