Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας το πυκνό νέφος καπνού που έχει σκεπάσει τον ουρανό πολλών περιοχών μεταξύ των οποίων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Αιτία οι πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης. «Δεν χρειάζεται πανικός. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί αυτό τον καιρό», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, , ειδικός πνευμονολόγος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Διαβαλκανικού Ηρακλής Τιτόπουλος.
Προσοχή σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος κ. Τιτόπουλος «για το γενικότερο πληθυσμό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όμως θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στα άτομα με χρόνια προβλήματα και με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, υπερήλικες τρίτης ηλικίας, έγκυες και πολύ μικρά παιδιά. Αυτές οι ομάδες πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους, να είναι σε κλειστό χώρο με αιρκοντίσιον, να έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα, να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, να πίνουν άφθονα υγρά και σε κάθε περίπτωση αν αντιληφθούμε κάποια αδιαθεσία να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας».
Οι επιπτώσεις
«Ο καπνός ανεξάρτητα με την πυκνότητα και με την ποσότητα και ανεξάρτητα με την απόσταση είναι επιβλαβής σαν αιωρούμενα σωματίδια γιατί περιέχει αιωρούμενα σωματίδια τα οποία έρχονται και δημιουργούν επιπτώσεις στα διάφορα όργανα του οργανισμού είτε αυτά είναι με επαφή όπως είναι οι διάφοροι βλενογόνοι δηλαδή τα μάτια, το ανώτερο αναπνευστικό η μύτη, ο φάρυγγας είτε εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάμετρό τους και ανάλογα με την πυκνότητά τους μπάινουν μέσα στις κυψελίδες από την εισπνοή» τονίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Και διευκρινίζει «οι επιπτώσεις στον οργανισμό μπορεί να είναι ένας απλός ερεθισμός, μία βρογχίτιδα , μία τραχίτιδα ή να δημιουργήσουν πολύ πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ειδικά σε άτομα που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή βρογχικό άσθμα ή ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα τα οποία να οδηγήσουν δηλαδή σε αναπνευστική ανεπάρκεια που θα χρειαστεί νοσηλεία ή ακόμη και εντατική μονάδα αν κάνουν κάποιους παροξυσμούς. Επίσης αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια θα πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ότι εισπνεόμενα μπορούν να περάσουν το τοίχωμα των κυψελίδων και να ενοχλήσουν το κυκλοφορικό μας σύστημα. Δηλαδή η εισπνοή αυτών των σωματιδίων μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στο κυκλοφορικό. Διαταραχές δηλαδή στην πίεση, να δημιουργήσει πονοκέφαλο, να δημιουργήσει πόνο στο στήθος δηλαδή στεφανιαία νόσο, στηθάγχη δηλαδή. Να έχουμε δηλαδή προβλήματα στο κυκλοφορικό. Και επίσης προβλήματα νευρολογικά. Η είσοδος δηλαδή των σωματιδίων στο αίμα μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στην πίεση, ζαλάδα, τάση για εμετό, αναγούλα και όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία οφείλονται σε νευρολογικά και γαστρεντορολογικά προβλήματα Είναι ποικίλες οι διαταραχές του οργανισμού και οι επιπτώσεις της εισπνοής έχει να κάνει με την ποσότητα και τον χρόνο έκθεσης κάθε πολίτη στον καπνό».
Πώς προστατευόμαστε
Όπως τονίζει ο γιατρός, ειδικός πνευμονολόγος κ. Τιτόπουλος «υπάρχουν απλές οδηγίες. Να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους. Αν πάλι πρέπει υποχρεωτικά να είμαστε έξω να μη χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Χρειάζεται υγρή πετσέτα με την οποία να τυλίγουμε το στόμα και τη μύτη για να μπορούμε να εισπνέουμε τουλάχιστον με μία προστασία. Η υγρή πετσέτα κρατά όσο το δυνατόν περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια να μην μπουν στα πνευμόνια μας. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τη σωματική κόπωση διότι αυτό επιβαρύνει την όλη κατάσταση αυτές τις ημέρες και θα πρέπει να πίνουμε αρκετά υγρά, περίπου δύο λίτρα το 24ωρο».