Saturday , 20 April 2024

ΒΕΘ: «Εμφύλιος» με φόντο τα χρέη των μελών προς το ΓΕΜΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε τις τελευταίες μέρες μεταξύ της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και της επιμελητηριακής παράταξης «Ένωση Βιοτεχνών -Νέοι Ορίζοντες» με αφορμή την απόφαση της πρώτης να προχωρήσει στη διαδικασία γνωστοποίησης στις ΔΟΥ των οφειλών των μελών του Επιμελητηρίου προς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Παρότι αυτό αποτελεί την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων, Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης κατήγγειλε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου για τον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως το ΒΕΘ θα έπρεπε να πιέσει τη νέα κυβέρνηση για την αλλαγή του νόμου, σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας για τις μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Η κόντρα μεταφέρθηκε χτες και στα… ερτζιανά. «Να μην μεταφέρει τα χρέη των επαγγελματιών βιοτεχνών στην εφορία» κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση ο κ. Φωτιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης, καθώς τα Επιμελητήρια της χώρας υποχρεούνται βάσει νόμου να μεταφέρουν στις αρμόδιες ΔΥΟ τα στοιχεία των οφειλετών-μελών τους με χρέη στο ΓΕΜΗ.

Ειδικότερα, ο κ. Φωτιάδης τόνισε πως «δεν είναι σωστό να χρωστάω στο Επιμελητήριο και αυτό να τα μεταφέρει στην εφορία» καλώντας τη νέα κυβέρνηση να κάνει αλλαγές και να διαφοροποιήσει τις σκέψεις της για τη μικρομεσαία επιχείρηση γιατί «οι ατομικές επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΓΕΜΗ και μας ενδιαφέρει να αλλάξει η φιλοσοφία» .

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Ένωσης Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες», η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εκθέτει τα μέλη της. «Πώς βοηθάμε τα μέλη μας όταν εμείς τα οδηγούμε στην κρεμάλα;» διερωτήθηκε τονίζοντας πως «οι μικρομεσαίοι δεν επιλέγουν να μην πληρώσουν αλλά αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το ΓΕΜΗ».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης μιλώντας στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης τόνισε πως «σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο 4497/2017 τα επιμελητήρια είναι αρμόδια να λειτουργούν και να υποστηρίζουν το ΓΕΜΗ. Άρα τι μου λέει ο κύριος Φωτιάδης; Ότι είναι από το κίνημα δεν πληρώνω;».

«Θα πάω εγώ φυλακή για τον κύριο Φωτιάδη; Επειδή θέλει να λαϊκίσει;», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως τη διαδικασία αυτή θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της χώρας αναφέροντας ως παράδειγμα εκείνο του ΕΕΘ.

Ο κ. Καπνοπώλης καταφέρθηκε και προσωπικά κατά του κ. Φωτιάδη υποστηρίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρουν τα συμφέροντα του Επιμελητηρίου καθώς είναι πρόεδρος ενός συνδέσμου που λειτουργεί ως… εκκολαπτήριο ψηφοφόρων του για να διεκδικήσει την προεδρία την επόμενη 4ετία.

(Με πληροφορίες από alpha965.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *