Thursday , 25 April 2024

Γιατί η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία βάζει φρένο στην ανάπτυξη;

Του Γ. Κατσιάνη

Αν είστε από αυτούς που θεωρούν ότι το 2020 και το 2021 ήταν από τις χειρότερες χρονιές, λόγω πανδημίας, σας καλώ να μην χαρακτηρίσετε από τώρα την φετινή χρονιά.

Προφανώς, δεν αναφέρομαι στο τέλος της πανδημίας αλλά στην κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία.

Το πέπλο ακρίβειας που έχει καλύψει την Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής κρίσης αποτελεί το ορατό αποτέλεσμα του ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Όμως, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δείχνουν ότι η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει αυτή την φορά.

Παρά τα αυστηρά μηνύματα από Ουάσιγκτον, Λονδίνο και ΝΑΤΟ, η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της στην ρωσοουκρανική μεθόριο ενώ παράλληλα επιχειρεί να τονώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Πεκίνο.

Συνεπώς, πόσο πιθανή είναι η ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία;

Πολύ πιθανή, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 110.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τι σημαίνει αυτό;

Ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στην περιοχή αναμένεται να έχει αβέβαιες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Πού στοχεύει η Μόσχα;

Θεωρώ ότι η επίδειξη ισχύος αποτελεί τον κύριο στόχο που έχει θέσει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση Πούτιν.

Ως κύρια προμηθεύτρια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, η Μόσχα μπορεί να προκαλέσει ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που αποφασίσει να μειώσει τις ποσότητες που διαθέτει στην Γηραιά Ήπειρο.

Σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές θα απογειωθούν και η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση που προκάλεσαν οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, θα επηρεαστεί άμεσα και η χώρας μας, με τον στόχο της ανάπτυξης να…πάει περίπατο (για άλλη μια χρονιά) και ο πληθωρισμός να εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των προϊόντων, αυξάνοντας το κόστος ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *