Με τις πιο «γλυκιές» αναμνήσεις και δημιουργικές εμπειρίες αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη, σήμερα, για την Κολωνία, οι 10 Γερμανοί εκπαιδευόμενοι σπουδαστές ζαχαροπλαστικής. Οι σπουδαστές συμμετείχαν στο πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευόμενων ζαχαροπλαστών από την Κολωνία στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργάνωσαν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια των δυο πόλεων.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, αλλά και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων. Καταλυτική ήταν η στήριξη της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου και του γραφείου Θεσσαλονίκης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Στις 14 ημέρες της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι 10 Γερμανοί εκπαιδευόμενοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Έλληνες σπουδαστές και να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρία, να παρακολουθήσουν, από κοινού, το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, να κάνουν μαθητεία σε επιλεγμένα ζαχαροπλαστεία της πόλης, να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και να επισκεφτούν τη Βεργίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σπουδαστές έκαναν μαθητεία στα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος», «Μουρούζης» και «Παπασωτηρίου», ενώ φιλοξενήθηκαν στα ζαχαροπλαστεία «Αβέρωφ» και «Μαρίνη».
Στόχος των δυο επιμελητηρίων είναι η ανταλλαγή σπουδαστών από τις δύο πόλεις να γίνει θεσμός και να επεκταθεί και σε αλλά τεχνικά επαγγέλματα. Ήδη προγραμματίζεται αντίστοιχο ταξίδι για την επόμενη χρονιά εκπαιδευόμενων από τη Θεσσαλονίκη προς την Κολωνία.
Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο ΒΕΘ
Το ταξίδι των σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές. Οι εκπαιδευόμενοι, μάλιστα, ετοίμασαν εδέσματα, τα οποία γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση.
«Ελπίζω το ταξίδι των σπουδαστών από την Κολωνία να ήταν μία δημιουργική και εκπαιδευτική εμπειρία, που σύντομα θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά με την αποστολή Θεσσαλονικιών σπουδαστών στη Γερμανία» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης.
«Τα δύο επιμελητήρια είναι πρωτοπόρα στην ανταλλαγή σπουδαστών» σημείωσε ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του Επιμελητηρίου της Κολωνίας, Τόμας Γκέσνερ επισημαίνοντας πως «του χρόνου ελπίζουμε να έρθουν στην πόλη μας Έλληνες εκπαιδευόμενοι ζαχαροπλάστες. Θέλουμε η ανταλλαγή σπουδαστών να γίνει θεσμός».
«Η ανταλλαγή σπουδαστών μπορεί να συνδράμει και στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, αν μάλιστα αποφασίσουν να βγουν και εκτός των τειχών της χώρας τους» υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Μούλερ Κέρστεν.
«Εύχομαι σύντομα και άλλα τεχνικά επαγγέλματα να ακολουθήσουν το δρόμο των προγραμμάτων ανταλλαγής που χάραξαν τα επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Κολωνίας» τόνισε ο β΄αντιπρόεδρος του ΒΕΘ και πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μακάριος Παπαδόπουλος, που ήταν μεταξύ των υπευθύνων του προγράμματος. «Η επίσκεψη των σπουδαστών ζαχαροπλαστικής από την Κολωνία στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των επαφών που ξεκίνησε το 2016 ο αείμνηστος πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος» επισήμανε ο β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Στο ελληνικό σύστημα μαθητείας που ξεκίνησε το 1967 και βασίστηκε στο γερμανικό αναφέρθηκε ο διευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, Ιωάννης Παπατσεχιλίδης υπογραμμίζοντας πως τα ποσοστά των ατόμων που φοιτούν στον ΟΑΕΔ και αποκαθίστανται άμεσα επαγγελματικά είναι υψηλά.
Για τη σημασία της συνέργειας των δυο επιμελητηρίων αλλά και τις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έκανε λόγο ο Χρήστος Λαζαρίδης από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.