Thursday , 28 March 2024

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Υπογραφή Σύμβασης για την εκταμίευση της χρηματοδότησης της Δράσης «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού 6,12 εκ. €», μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Η εν λόγω δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου. Χιλιάδες  οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη  Θεσσαλία εντάσσονται στο Πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι επιταχυνόμενες ενέργειες για τη δρομολόγηση των διαδικασιών της Δράσεως είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας ανέφερε τα εξής: «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τον Λεωνίδα Μπακούρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό, με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 3.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία να προχωρήσουν σε εγκαταστάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Χρηματοδοτούμε το 65% της εσωτερικής εγκατάστασης από το μετρητή μέχρι το σπίτι, τον καυστήρα και τις σωληνώσεις. Μ΄ αυτό τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο ώστε να μειώσουν το κόστος του λογαριασμού θέρμανσης και παράλληλα να προστατεύουν το περιβάλλον, καθώς το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο ή τα υπόλοιπα που αντικαθιστά. Και βέβαια, εφόσον τα νοικοκυριά είναι πολύ χαμηλού εισοδήματος η επιδότηση θα είναι 100%».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μπακούρας δήλωσε σχετικά: «Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.300 αιτήσεις οι οποίες δύνανται να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό της Δράσης. Ήδη έχει καταγραφεί ρεκόρ απορρόφησης του προγράμματος στη Θεσσαλία, το οποίο τείνει να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία, καθώς οι πολίτες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και στους 4 Νομούς της Περιφέρειας. Η δυνατότητα ένταξης αντίστοιχου προγράμματος στο επόμενο ΕΣΠΑ θα προσφέρει επιπλέον οφέλη και δυναμικά κίνητρα στους καταναλωτές για να μεταβούν στη χρήση του φυσικού αερίου. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που δρουν ευεργετικά για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον».

Οι επενδύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, ενισχύει την ανάπτυξη, μέσω της εξοικονόμησης πόρων από τη μείωση ενεργειακού κόστους, και της τόνωσης της απασχόλησης.

Παράλληλα, η αυξανόμενη διείσδυση και χρήση του φυσικού αερίου – του κυρίαρχου για τη μεταλιγνιτική εποχή μεταβατικού καυσίμου – επιταχύνει την απεξάρτηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας από τον άνθρακα και υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *