Friday , 29 March 2024

Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για ηλικίες 55 έως 59

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό έχουν από σήμερα τα άτομα ηλικίας 55 έως 59, καθώς ενεργοποιείται η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα πληθυσμού. Το Σάββατο 24 Απριλίου η πλατφόρμα θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, που είναι τα άτομα ηλικίας 50 έως 54 ετών. Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού από τις συγκεκριμένες ομάδες θα αποφασιστεί πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός και των νεότερων ατόμων.

Εως και χθες το πρωί στη χώρα μας είχαν πραγματοποιηθεί 2.546.154 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.774.130 αφορούσαν τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου. Και τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 772.024 άτομα. Οι αυξημένες παραδόσεις δόσεων εμβολίων που αναμένονται το επόμενο δίμηνο έχουν δώσει την ευχέρεια στις αρχές να εντάξουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα πιο πολλούς πολίτες και να αξιοποιούν όλες τις δόσεις εμβολίων από το απόθεμα που διαθέτει η χώρα. 

Ειδικότερα, από την εταιρεία Pfizer η χώρα θα παραλάβει 2.150.000 δόσεις εμβολίων τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο και από την εταιρεία Moderna, 345.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την εταιρεία AstraZeneca, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, αναμένονται 450.000 με 500.000 δόσεις ανά μήνα, ενώ από την Johnson & Johnson έχουμε ήδη παραλάβει 33.600 δόσεις, αναμένονται επιπλέον 45.000 τέλος Απριλίου και θα ακολουθήσουν 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. 

Εντός του Μαΐου εκτιμάται ότι θα αρχίσει και η χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ηδη, η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων χθες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να προστεθούν στις προειδοποιήσεις για το εμβόλιο οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια ως πολύ σπάνια παρενέργεια, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο εμβόλιο της AstraZeneca. H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα περιμένει και το πόρισμα του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Οπως ανέφερε προχθές η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν πολυαναμενόμενο, καθώς έχει το πλεονέκτημα να είναι μονοδοσικό, με την προστασία να αρχίζει 14 ημέρες από τη χορήγησή του και 49 ημέρες μετά να φτάνει να προστατεύει σχεδόν πλήρως από νοσηλεία και θάνατο λόγω της COVID-19. Επίσης, έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα ακόμα και στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *