Thursday , 25 April 2024

Επιστροφή στο…2011 για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Στα επίπεδα του 2011 επέστρεψε ο ΦΠΑ στην εστίαση, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να δώσουν “ανάσα” στην αγορά και τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μειώθηκε από 24% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και στην εστίαση.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% καθορίζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε “πακέτο” από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, καφέ και ψητοπωλεία.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα παράδοξα.

“Μια πορτοκαλάδα που περιέχει ανθρακικό έχει ΦΠΑ 24% ενώ μια πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό έχει μειωμένο ΦΠΑ 13%”, δήλωσε ο φοροτεχνικός, Θεόδωρος Σιώζιος.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εστιατόρων, ψητοπωλών, καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννη Φιλοκώστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταγραφούν μειώσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα εστίασης.

“Ενδεχομένως να υπάρξουν και μειώσεις στις τιμές των ειδών που πωλούνται στα καταστήματα εστίασης ως και 10%”, υπογράμμισε ο κ. Φιλοκώστας και σημείωσε πως τα τελευταία οκτώ χρόνια όπου καταγράφηκε αύξηση του ΦΠΑ, ο τζίρος των επαγγελματιών μειώθηκε ως και 35%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *