Friday , 19 April 2024

Ε.Γιαμαρέλου : “Ασυζητητί να κάνουν οι γονείς το εμβόλιο στα παιδιά τους”

“Να μην φοβούνται οι γονείς και να μην έχουν καμία ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω” συνέστησε η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλου. Η κ. Γιαμαρέλου μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη επεσήμανε ότι οι γονείς θα πρέπει ασυζητητί να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. “Οι γονείς να μην αναβάλουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους με τα εμβόλια mRNA. Να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με δεδομένο ότι ακόμη και με την πρώτη δόση, μπορούν να έχουν καλή οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματός τους” είπε η κ. Γιαμαρέλου.

Σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κ. Γιαμαρέλου συνέστησε καλό αερισμό των σχολικών αιθουσών, χρήση φίλτρων αέρα και τήρηση των υγειονομικών μέτρων (πλύσιμο χεριών-χρήση μάσκας – αποστάσεις).

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: “Δύσκολο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Δεκέμβριο και μετά”

Εν τω μεταξύ η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία επισημαίνει ότι “με ανεμβολίαστα παιδιά είναι δύσκολο τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις γιορτές”. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος “ιδιαίτερη ανησυχία έχει καταλάβει τους παιδίατρους αλλά και την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, αλλά και το ενδεχόμενο αυτή να επιφέρει αυξημένα ποσοστά νόσησης -και μάλιστα βαριάς νόσησης- ανάμεσα στα παιδιά”.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος ““Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “το 10% των παιδιών που αρρωσταίνουν από Covid-19 το περνάνε βαριά και ορισμένα μπαίνουν στην Εντατική. Ήδη στη χώρα μας έχουν χαθεί δύο έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα βέβαια και είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Έχουμε παιδιά που νοσηλεύονται όλο το χρόνο με βαριά Covid-19 στο νοσοκομείο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, γύρω στα 230 παιδιά βρέθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων. Άρα δεν είναι αθώα αρρώστια. Δεν μπορώ να προβλέψω απόλυτα τι θα γίνει, αλλά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σωστά και ανοίξουν τα σχολεία και νοσήσουν πολλά παιδιά, θα πάνε παιδιά στην Εντατική. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό γι’ αυτό. Θα βρεθούν παιδιά στην Εντατική” τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *