Saturday , 20 April 2024

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή φέρνει πρόωρες κάλπες

Του Γ. Κατσιάνη

Με προβληματισμό παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τα τεκταινόμενα στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, με την κυβέρνηση Ζάεφ να μετρά ώρες και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα να βρίσκεται προ των πυλών.                                                                                                                                                        

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή αντιλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέμβαση του τέως προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος ζήτησε να έρθουν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή οι διμερείς συμφωνίες, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μια εξέλιξη, η οποία αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει βάλει στον «πάγο» την όλη διαδικασία, μετά και το άστοχο tweet Ζάεφ, τον Ιούνιο του 2021, ο οποίος στο πλαίσιο της διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, έγραψε μεταξύ άλλων ότι «δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας».

Έκτοτε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία σχετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, μεταθέτοντας την διεκπεραίωση του ζητήματος στο μέλλον.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούνται από εξωτερικούς παράγοντες έχουν μετατρέψει το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή, σε…σπαζοκεφαλιά.

Ο λόγος είναι ότι ενδεχομένως να αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ από βουλευτές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, βάζοντας την υπογραφή τους στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία τέτοια εξέλιξη, ενδεχομένως να αποτελέσει και την «ταφόπλακα» για την μετέπειτα πορεία τους στον πολιτικό στίβο.

Συνεπώς δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 151 βουλευτών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Πιθανόν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 όταν πλέον οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές και στο πεδίο της πανδημίας.

«Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι», δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Κοντός ψαλμός…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *