Wednesday , 24 April 2024

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Στα… αζήτητα για τους καταναλωτές, «πανευρωπαϊκό θέμα μελέτης και συζήτησης» για τον Άδωνι

Του Γ. Κατσιάνη

Εκτός πραγματικότητας φαντάζει να είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις επιπτώσεις του «καλαθιού του νοικοκυριού» στους καταναλωτές.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι το συγκεκριμένο μέτρο «αποτελεί πανευρωπαϊκό θέμα μελέτης και συζήτησης(!)» και συμβούλευσε τους καταναλωτές όταν επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ «να πηγαίνουν στο καλάθι, διότι κερδίζουν λεφτά».

Η πραγματικότητα

Ωστόσο, έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών-Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14 Δεκεμβρίου-22 Ιανουαρίου 2023 κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τις απόψεις του υπουργού Ανάπτυξης.

Η απογοήτευση των καταναλωτών γενικά για το μέτρο του καλαθιού συμπυκνώνεται στην απάντηση που έδωσαν σχετικά με το πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη χρήση του καλαθιού. 

Ειδικότερα, το 40,2% δήλωσε καθόλου ευχαριστημένοι, το 37% λίγο ενώ πολύ ή πάρα πολύ δηλώνει μόλις το 12,7%.

Αναφορικά με το πρόβλημα της ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά, ενδεικτική είναι η απάντηση των συμμετεχόντων στην ερώτηση «σε τι ποσοστό εκτιμάτε ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές στα βασικά αγαθά (τρόφιμα και άλλα είδη σούπερ μάρκετ) συγκριτικά με πέρυσι», με το 74,5% να εκτιμά ότι αυτές έχουν αυξηθεί από 20% έως και πάνω από 50%.                                                                                                                  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *