Saturday , 25 May 2024

Κ. Μητσοτάκης: Πού θα πάει- Στην Πολίχνη θα παρουσιάσει την καμπάνια για τη σχολική βία

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 11.00 το πρωί θα παραστεί στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης όπου και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Εκστρατεία ενημέρωσης «STOP Bullying»
Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «STOP Bullying, μην ανέχεσαι το Bullying. Μίλα. Μπορείς». Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση την εθνική στρατηγική και την εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εθνικής καμπάνιας, μεταξύ άλλων, θα προβάλλονται βίντεο, η υλοποίηση των οποίων έγινε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης πρόκειται να παρουσιάσει και να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας ανηλίκων αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση, στην οποία θα ορίζονται οι ποινές για τους μαθητές. Συντονίστρια θα είναι η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή.

Αποβολή ως πέντε ημέρες σε μαθητές
Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχεται η δυνατότητα για αποβολή του μαθητή έως πέντε ημέρες από το σύλλογο διδασκόντων. Για αποβολή έως 3 ημέρες, την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο διευθυντής του σχολείου. Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα. Βαρύτερη των ποινών θα είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση επιβολής της, ο μαθητής δεν θα μπορεί να επανέλθει στο ίδιο σχολείο. Σχετικά με τις απουσίες, το ανώτατο όριο για τις δικαιολογημένες θα είναι οι 74 ενώ για τις αδικαιολόγητες θα είναι οι 40.

Υπουργείο Παιδείας: Για τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο
Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία εξακολουθεί να ισχύει, αν και σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια. Δεδομένων της εκρηκτικής αύξησης των περιστατικών βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού, η απαγόρευση επιστρέφει ενώ οι ποινές για την κατοχή ή/και τη χρήση τους, θα κλιμακώνονται αναλόγως, με την έσχατη αυτών, να είναι η οριστική αποβολή από το σχολείο, ή αλλιώς, «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος». Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται, θα απαγορεύονται εντελώς τα κινητά στο σχολείο. Η απαγόρευση θα ισχύει όχι μόνο για τα κινητά αλλά και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ακόμη και παιχνίδι, εάν διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης, ο εκπαιδευτικός θα ξεκινά με σύσταση προς το μαθητή εάν εντοπίσει πως έχει στην κατοχή του κινητό ή άλλο οπτικοακουστικό σύστημα καταγραφής σε παύση λειτουργίας. Επόμενο βήμα, η μονοήμερη αποβολή εάν ο μαθητής επαναλάβει το ίδιο. Στον μαθητή, ο οποίος έχει το κινητό του σε λειτουργία είτε μέσα στη σχολική τάξη, είτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σχολείου, θα επιβάλλεται διήμερη ή τριήμερη αποβολή. Η αποβολή θα είναι πενθήμερη, σε περίπτωση υποτροπής. Εάν ο μαθητής χρησιμοποιεί το κινητό του με κακόβουλο τρόπο, όπως για παράδειγμα, εάν εκφοβίζει ή διακωμωδεί συμμαθητές του αναπαράγοντας σχετικό υλικό στο διαδίκτυο, θα του επιβάλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, από το οποίο του επιβλήθηκε η ποινή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων
Εκπαιδευτικοί και γονείς με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποδέχονται τον πρωθυπουργό στην Πολίχνη. Συγκεκριμένα, στις 10.30 μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης. (Σαπφούς 3, Πολίχνη). Μισή ώρα αργότερα, στις 11.00 π.μ., «ραντεβού» έξω από το Γυμνάσιο δίνουν εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ της πόλης. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους, τους γονείς και τους μαθητές εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του υπουργού και της υφυπουργού Παιδείας προκειμένου να παρουσιάσουν την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με «αντιμετώπιση» της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός στις 12.00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση και θα μιλήσει με πολίτες στην Πολίχνη. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε συγκέντρωση φίλων της Νέας Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *