Wednesday , 24 April 2024

Με ρυθμό… χελώνας η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος-Μόλις ένας στους έξι υπέβαλλε φορολογική δήλωση

Του Γ. Κατσιάνη

Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2021, πέντε εβδομάδες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο taxisnet.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες, Δευτέρα 28 Ιουνίου, είχαν υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1) μόλις 1.097.485 φορολογούμενοι (φωτογραφία) όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ο αριθμός ήταν τριπλάσιος!

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της ημερήσιας κίνησης υποβολών εντύπων Ε1,Ε2 και Ε3, όπου μέχρι και την Δευτέρα 15 Ιουνίου είχαν υποβληθεί μόλις 506.495 δηλώσεις.

«Δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα τα ποσά που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω Covid-19. Δηλαδή μιλάμε για την βεβαίωση αποδοχών του 2020 για το επίδομα των 534 ευρώ που λάμβαναν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας και για τις διάφορες ενισχύσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις», δήλωσε ο φοροτεχνικός, Θεόδωρος Σιώζιος.

Να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ)  ζητά από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων «η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις φορολογικές αρχές με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους».  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *