Friday , 19 April 2024

ΟΕΒΕΜ: Πτώση τζίρου 35% στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας – Προτάσεις για την ενίσχυσή τους

Έντονη ανησυχία και σοβαρό προβληματισμό για τα νέα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα για την βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκφράζει η ΟΕΒΕΜ (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Μαγνησίας) ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για τη στήριξη της οικονομίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τρύφωνα Πλαστάρα, οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας καταγράφουν ήδη πτώση του τζίρου κατά 35% σε σύγκριση μετην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Προτάσεις

Από την πλευρά της ο ΟΕΒΕΜ προτείνει και εκτιμά:

– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όφειλε να είναι πολύ μεγαλύτερη (στο 6% από το 24% κι όχι στο 13%), να συμπεριλάβει όλα τα προϊόντα (και όχι μόνο καφέ και μη αλκοολούχα) και η ισχύς της να μην εκτείνεται μόνο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020

–  Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019) να έχει γενική κι όχι επιλεκτική ισχύ, με κριτήριο την πτώση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο άνω του ενός ποσοστού, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας στις 20 Μαΐου.

–  Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

– Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (πχ αργυροχρυσοχοΐα – γουναρικά).

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

– Παράταση προθεσμίας αντικατάστασης  φορολογικών ταμειακών μηχανών έως 31/12/20.

– Μείωση συντελεστή φορολόγησης των εταιριών  στο 20% για τα το τρέχον φορολογικό έτος.

– Έναρξη εφαρμογής της νέας κατώτατης φορολογικής κλίμακας (9%) για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες από το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019).

– Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους , στο πλαίσιο της ισονομίας.

– Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

– Αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ στα 30.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *