Friday , 26 April 2024

Πάνω από 16.000 οι νεκροί του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία – Με 5 πτήσεις η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία σε Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 16.035 άνθρωποι εκ των οποίων 12.873 στη γειτονική μας χώρα και άλλοι 3.162 στη Συρία.
Τα σωστικά συνεργία στην Τουρκία και στη Συρία συνεχίζουν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σήμερα τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια με τις ελπίδες να εξανεμίζονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες. Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Αργή η βοήθεια προς τη Συρία
Συνολικά στην Τουρκία και στη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι “είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στη Συρία στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, “ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές”, εξηγεί ο Χάσαν, ένας κάτοικος.
“ Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα”, προσθέτει.

Η Ελλάδα
Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον ισχυρότατο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης. Θα φτάσουν στη γείτονα χώρα περίπου 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.
Η αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Θα τη συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις αεροσκαφών προς την Τουρκία.
Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό. Η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *