Friday , 29 March 2024

Πλαφόν στα καύσιμα αντί για μείωση του ΕΦΚ προωθεί η κυβέρνηση

Του Γ. Κατσιάνη

Έξι ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να βάλει πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Αφενός, διότι βλέπει ότι η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία ενισχύει το κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη, γεγονός που έχει ήδη επιπτώσεις και στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 2,2 δισ. ευρώ των καταθέσεων, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αφετέρου, διότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και επιχειρούν να αισχροκερδήσουν σε βάρος των καταναλωτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πωλούσε στα τέλη Ιανουαρίου την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων προς 1,889 ευρώ/λίτρο(!) όταν σήμερα η τιμή της αμόλυβδης πωλείται, κατά μέσο όρο προς 1,882 ευρώ το λίτρο στο νομό.

«Δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση. Δεν έχει όρια, έτσι δεν έχουν όρια και μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι τιμές», δήλωσε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Στα… αζήτητα η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Την ίδια ώρα, οι βενζινοπώλες επιμένουν στην ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, δεδομένου ότι το ράλι στην διεθνή τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Θέση η οποία επιβεβαιώνεται από τις τρέχουσες εξελίξεις, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι την επομένη της ανακοίνωσης Μπάϊντεν για διάθεση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων στην διεθνή αγορά, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε νέα άνοδο 5,42 %, φτάνοντας τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Παρά την ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ καθώς αποφέρει ετησίως στα κρατικά ταμεία, έσοδα, ύψους 3 δισ. ευρώ.

«Πιστεύαμε ότι φέτος θα ήταν χρονιά ανάπτυξης. Με αυτό που έγινε όμως (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία), αμφιβάλλω ότι θα πάρουμε μπροστά ως οικονομία…», μου είπε γνωστός επιχειρηματίας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *