Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου, στις 11.30 το πρωί γονείς και μαθητές στο κτίριο που στεγάζονται τα τρία σχολεία, στην οδό 17ης Νοεμβρίου 83, στην Πυλαία. Διαμαρτύρονται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τρία ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης τα οποία στεγάζονται σε ακατάλληλο κτίριο. Την παράσταση διαμαρτυρίας στηρίζει και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) που κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας προκειμένου τα μέλη της να μπορέσουν να δώσουν το «παρών» στη διαμαρτυρία.
Χωρίς σχολική στέγη
«Περίπου 80 μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες και 50 περίπου εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΕΠ και ΕΒΠ θα βρεθούν χωρίς σχολική στέγη, μιας και το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, κλείνουν μετά τις γιορτές – στη μέση της σχολικής χρονιάς -λόγω επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζονται», σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονία. Ο Σύλλογος ζητά από τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, είτε σε συνεργασία με άλλους δήμους να δοθεί άμεσα προτεραιότητα και έκταση για χτίσιμο κατάλληλων ειδικών σχολείων για να μεταστεγαστούν με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών και η όποια αναγκαία μεταφορά ή μεταστέγαση να γίνει σε περίοδο που κλείνει το σχολείο, ώστε να ξεκινήσουν οι μαθητές από την αρχή σε ένα νέο περιβάλλον και να έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν ομαλά.
«Απόφαση για διακοπή λειτουργίας τον Φεβρουάριο»
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Πυλαίας-Χορτιάτη «ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους εδώ και χρόνια, δυστυχώς δεν δόθηκε καμία λύση ούτε από τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για το κτιριακό των σχολείων, αλλά ούτε από το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας που είναι υπεύθυνοι για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παρόλα αυτά δεν έχει παρθεί απόφαση να ξεκινήσει η κατασκευή νέου σύγχρονου σχολείου με βάση τις πραγματικές παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Αντιθέτως, έχει παρθεί η απόφαση διακοπής λειτουργίας των τριών σχολείων από τον Φεβρουάριο και ο διαμοιρασμός παιδιών και εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία. Το γεγονός αυτό από καμία άποψη δεν είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθό, εν μέσω σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και εκπαίδευσης και επιφέρει σοβαρά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Επίσης, στα σχολεία που προτείνεται να πάνε οι μαθητές δεν διαθέτουν ούτε εκείνα τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ασφαλείας».
Υποβάθμιση της ειδικής αγωγής
Σύμφωνα με την Ένωση Γονέων, «αυτό που συμβαίνει στα εν λόγω σχολεία αποτυπώνει την πραγματικότητα του ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης, της κατάστασης πολλών σχολείων ειδικής αγωγής όσον αφορά το στεγαστικό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια και που επιβεβαιώνει την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής. Τα οικόπεδα στους δήμους είναι για άλλες προτεραιότητες. Το να κλείσουν τρία ειδικά σχολεία στην μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να αναλογιστεί κανείς το κόστος σε παιδιά με αναπηρίες και στις οικογένειές τους δείχνει να μην ενδιαφέρει τον δήμο στο ελάχιστο. Και αυτή θα είναι η πραγματικότητα, εάν περάσουν και άλλες αρμοδιότητες της λειτουργίας των σχολείων στους δήμους, όπως θέλει η κυβέρνηση να κάνει. Θα κλείνουν σχολεία θα συγχωνεύονται, θα υποβιβάζονται, θα υπολειτουργούν, γιατί οι δήμοι θα αποφασίζουν ότι είναι ασύμφορα».