Friday , 19 April 2024

Πόσο ρεαλιστική είναι η αναφορά στην ανάκαμψη σε καιρό πολέμου;

Του Γ. Κατσιάνη

Στην εποχή όπου το φυσικό αέριο έχει καταγράψει αύξηση 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υπερδιπλασιαστεί, μέσα σε μόλις δύο μήνες είναι τουλάχιστον προκλητικό να δηλώνεις σήμερα ως κυβέρνηση ότι «η ανάκαμψη ξεπέρασε όλες τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – να είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη».

Και ενώ συνεχίζεται το ράλι τιμών, να ισχυρίζεσαι ότι «όλα αυτά “θολώνουν” από το νέο – παγκόσμιο – περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και ανασφάλειας (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία) που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

«Γι’ αυτό, πολίτες και πολιτεία καλούμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, έχοντας πλήρη συναίσθηση των παραπάνω προκλήσεων, προκειμένου η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, προς όφελος όλων – και πρωτίστως της νέας γενιάς», καταλήγει η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Μου προκαλεί τουλάχιστον δυσφορία η επιφανειακή προσέγγιση της καθημερινότητας που επιχειρούν τα δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με ανακοινώσεις που θέτουν τον εαυτό τους εκτός πραγματικότητας.

Για ποια «παρούσα ισχυρή ανάκαμψη» μιλούν όταν το υψηλό ενεργειακό κόστος και η άνοδος του πληθωρισμού εξανεμίζουν τα δημόσια έσοδα, με αποτέλεσμα την μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 224 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο; Και έπεται συνέχεια….

Αλήθεια πόσο υπερήφανο μπορεί να αισθάνεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όταν στα μέσα Δεκεμβρίου χαρακτήριζε «παροδικό» (;;;) το φαινόμενο της ακρίβειας και εκτιμούσε ότι οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β’ τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος);

Άραγε, ποιον προσπαθείτε να πείσετε όταν λέτε ότι διαθέτετε «300-350 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» και την ίδια ώρα, δεν μειώνετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για να αποκλιμακωθούν οι τιμές στα υγρά καύσιμα, το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο;  

Προφανώς, είναι επιτακτική η ανάγκη να επανακαθορίσετε την σχέση σας με την πραγματικότητα.

Κανείς πολίτης δεν πρόκειται να ανεχτεί τα τερτίπια της δημιουργικής λογιστικής που επικαλείστε όταν την ίδια ώρα, χιλιάδες νοικοκυριά προτιμούν να μένουν στο κρύο παρά να πληρώσουν τους τριψήφιους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιτέλους, λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *