Friday , 26 April 2024

Σε τροχιά υλοποίησης το “Μουσείο Αλέξη (Γιώργου) Ζορμπά” στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής από τον Δήμο Αριστοτέλη -Με στήριξη από την “Ελληνικός Χρυσός”

Σε τροχιά υλοποίησης περνά πλέον η δημιουργία του Μουσείου Αλέξη (Γιώργου) Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, όπου έζησε ο ήρωας που ενέπνευσε τον Νίκο Καζανζάκη στο περίφημο μυθιστόρημά του και έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω της ομώνυμης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Άντονι Κουΐν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στον Δήμο Αριτοτέλη. Το εγχείρημα στηρίζεται, ως προς τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών, από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: “Ευχαριστούμε από καρδιάς
τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Οικίας Ζορμπά, Πηγή Ντάσιου, Ιωάννη Βλάχο, Λυζιάκη
Γιαννάκη, Φιλιώ Μοσχοπούλου, Ευδοκία Κουμαντσιώτου, Σοφία Καλoγρηά, Βασίλειο
Καλαμπαλίκη, Αθανάσιο Καλαμπαλίκη, Πηνελόπη Σφουγγάρου και Χρυσούλα Σφουγγάρου και όλους τους κληρονόμους του Γεωργίου Καραθανάση για την ευεργεσία τους προς Δήμο
Αριστοτέλη. Ο καζαντζακικός Αλέξης Ζορμπάς αποτελεί ένα παγκόσμιας απήχησης όνομα, που εκπέμπει τον διαχρονικό χαρακτήρα του ακαταπόνητου, φιλότιμου, αλλά και πολυμήχανου Έλληνα, σε κάθε γωνιά της γης και τώρα θα συνδεθεί με αυτόν εδώ τον τόπο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας. Με την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, μας δίνεται η δυνατότητα να “τρέξουμε” το όραμά μας για το Μουσείο Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, ώστε τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ακόμα έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών, απ` όλο τον κόσμο. Χαιρόμαστε επίσης για το γεγονός της ανάληψης του κόστους μελετών από την μεταλλευτική εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” που δραστηριοποιείται στον Δήμο, γεγονός που δίνει την ευκαιρία επιτάχυνσης των διαδικασιών του έργου. Όπως αναδεικνύουμε όσα θεωρούμε αρνητικά όταν υπάρχουν, έτσι αναγνωρίζουμε και τις θετικές πρωτοβουλίες. Σε πείσμα όσων επιθυμούν τη στασιμότητα, εμείς θα συνεχίζουμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνάμεις για την πρόοδο αυτού του τόπου και των ανθρώπων του”.

Το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, έκανε οικογένεια και απέκτησε 12 παιδιά, εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος, θα μετατραπεί σε ψηφιακό και φυσικό Μουσείο, έπειτα από δωρεά στο δήμο Αριστοτέλη, των κληρονόμων του ακινήτου. Το σχέδιο ανάδειξης της οικίας Ζορμπά είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2020 σε εκδήλωση στο Παλαιοχώρι παρουσία του τότε υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου και όπως είχε τονιστεί στόχος είναι να γίνει ένα επισκέψιμο σημείο, που θα συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και λαογραφία, θα έχει ξεναγούς καθημερινά, θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής και θα δώσει αφορμές δικτύωσης με άλλες περιοχές-περάσματα του Αλέξη Ζορμπά.

Οι μελέτες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου προς νέα χρήση έχουν προϋπολογισμό σε 56.505 ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει να καλύψει η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, μετά την αποδοχή της σχετικής δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αφορούν σε τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη πυροπροστασία, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κ.ο.κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *