Του Γ. Κατσιάνη
Το “πράσινο φως” για την επανεκκίνηση της δημιουργίας Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, άναψε στη χθεσινή συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο.
Τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τη χωροθέτηση, την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις και την εξασφάλιση έκτασης για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης που αποτελεί και προϋπόθεση για την αδειοδότηση και λειτουργία του Μουσείου, ήταν η αφορμή για τον εκ νέου επαναπροσδιορισμό ενός εγχειρήματος που παρέμεινε στα χαρτιά από το 2013 μέχρι σήμερα.
“Μιλάμε για επτά χαμένα χρόνια”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας,ο οποίος ανακοίνωσε πως η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε την πρόταση της ομάδας Project Management που έχει επιλεγεί από τη διοίκηση του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος και προβλέπει τη μετατόπιση από την περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού σε ένα κεντρικότερο σημείο -εντός του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου που είχε επιλεγεί για την ανέγερσή του- ώστε το κτίριο να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή και καλύτερη προσβασιμότητα και λειτουργία.
“Αυτός ο νέος σχεδιασμός προϋποθέτει τη χρήση επιφάνειας κοινόχρηστου χώρου περίπου 10 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία η δημοτική αρχή προτίθεται να παραχωρήσει”,σημείωσε ο κ. Ζέρβας.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, ενστάσεις για την κατασκευή του έργου εξέφρασαν επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”,Σωτήρης Ζαριανόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του για το γεγονός ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος έχει έδρα στις Βρυξέλλες.
“Για ποιο λόγο συμμετέχει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας;”,αναρωτήθηκε ο κ. Ζαριανόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας,ο οποίος καταψήφισε την υλοποίηση του έργου, “επειδή η εκχώρηση του δικαιώματος δόθηκε σε ΜΚΟ εκτός Ελλάδος”.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική”,Γιάννης Κουριαννίδης πρότεινε να δημιουργηθεί Μουσείο των Ολοκαυτωμάτων στη Θεσσαλονίκη σε βάρος των Ελλήνων.