Tuesday , 27 September 2022

Σταϊκούρας από το ΥΜΑΘ: Στα μέσα Οκτωβρίου θα καταθέσει η Κυβέρνηση το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

“Το 2021 θα ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Διοικητήριο με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου

Διττός στόχος, όπως πρόσθεσε ο κ.Σταϊκούρας, είναι “να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η μετά κορωνοϊό εποχή να είναι μία εποχή υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνση”.

Επισήμανε,. επίσης, ότι “προσδοκούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, να εισρεύσουν οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δαπάνες που ήδη έχουμε κάνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τον Αύγουστο να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις αποφάσεις που πήραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά πρόσφατα, όπως είναι το έργο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Η εκταμίευση των σχετικών πόρων δεν έχει γίνει, εκτιμώ ότι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ το πρόγραμμα Συν-Eργασία υλοποιείται. Στη συνέχεια, από το 2021 και μετά να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις πρόσφατες πολύ θετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης”.

«Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εξαγγελθείσες μεγάλες παρεμβάσεις στη Β. Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Καράογλου και το πρόγραμμα των επαφών τους στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τρεις είναι οι στόχοι της επίσκεψης: «Ο πρώτος είναι να δούμε, να αξιολογήσουμε την πορεία του έργου που αφορά το τεχνολογικό πάρκο. Είναι μία εμβληματική επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να επενδύσει η χώρα στην έρευνα και την καινοτομία. Επιβεβαιώνω ότι το έργο προχωράει με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που είχαμε προβλέψει. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, έτσι ώστε πολύ σύντομα αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά -ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, για τα Βαλκάνια. Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης είναι να συζητήσουμε με την πραγματική οικονομία, να συζητήσουμε με την επιχειρηματικότητα -μικρή, μεσαία και μεγάλη- να ακούσουμε τα προβλήματα, να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να εμπλουτίσουμε τις πολιτικές μας, πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και στοχευμένες σε περιοχές και σε κλάδους, που πλήττονται περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός ή όπως είναι η περιοχή της Θράκης. Γι’ αυτό και πολύ πρόσφατα -και αυτό αναγνωρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, αναγνωρίζεται από την επιχειρηματικότητα- η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικότητας, το 12% που είναι επιδότηση μισθολογικού κόστους σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος- κυρίως της Θράκης. Μία πρωτοβουλία που ενισχύει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη ΔΕΘ- Helexpo, αφορά τη διοργάνωση της έκθεσης τους προσεχείς μήνες, μία έκθεση με ιδιαιτερότητες φέτος, αλλά με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία που έχει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αλλά ταυτόχρονα όχι μόνο τη διοργάνωση της έκθεσης, αλλά και το πώς πάει το εμβληματικό έργο που αφορά την ανάπλαση και γενικώς το μέλλον της έκθεσης. Οι πληροφορίες μου, η ενημέρωση που έχω και θα έχω και αργότερα από τη διοίκηση, είναι ότι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν δρομολογηθεί και πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ, προκειμένου όχι μόνο να υποσχεθεί, αλλά να δεσμευθεί και κυρίως να πράξει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Καράογλου, αναφερόμενος στο Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec ευχαρίστησε τον κ. Σταϊκούρα για την καταλυτική, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή του ώστε «να πειστεί το Υπερταμείο να μεταβιβάσει την έκταση των 761 στρεμμάτων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καταρχήν και στη συνέχεια από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας». «Βρισκόμαστε σε σχέση με το συγκεκριμένο project στο χρονικό πλαίσιο που είχε καθοριστεί, όλα εξελίσσονται ομαλά και θεωρούμε ότι με τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και προσωπικά του κ. Σταϊκούρα το έργο θα υλοποιηθεί έγκαιρα, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί και στον πρωθυπουργό. Και το δεύτερο έργο που επίσης κουβεντιάσαμε αναλυτικά είναι η εξέλιξη σε σχέση με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα έργο που εξελίσσεται χρονικά στα πλαίσια που πρέπει», επισήμανε ο κ. Καράογλου.

Επίσκεψη στον ΣΒΕ

Ο υπιυτργός Οικονομικών επισκέφθηκε στη συνέχεια τα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην περιοχη των παλαιών Σφγείων και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου δήλωσε ότι οφείλει να είναι κοντά στις επιχειρήσεις σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για την επιχειρηματικότητα, που έχει προκύψει από την εξωγενή υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και πρόσθεσε: “Το μήνυμα της σημερινής μου επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη είναι διττό: να αναδείξει και να καταδείξει ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, θέλουμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδόότες, αλλά ταυτόχρονα να περάσουμε το μήνυμα ότι η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει παρά και πέρα από την κρίση του κορωνοϊού τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την υψηλή, τη διατηρησιμη, την υγιή, την έξυπνη και την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Γιαυτό και είχαμε πριν από λίγο με τον υπουργό (σ.σ. τον κ.Καράογλου) συνεργασία για το Τεχνολογικό Πάρκο, προκειμένου να δούμε πού βρισκόαστε και να αποδειχτεί για άλλη μια φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσει αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία που θα προσδώσει βαθμούς εμπιστοσύνης στη χώρα για το πώς επενδύει στην έρευνα, την καινομία και την ανάπτυξη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.