Friday , 29 March 2024

Το μυστικό της ποιότητας για την μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής μαύρων χοίρων στην Ελλάδα                                                                                              

Στην Εξοχή Πιερίας βρίσκεται σήμερα η μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής άγριων χοίρων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την εταιρία Βlack Pig of Olympus, η οποία φιλοξενεί 200 χοιρομητέρες που παράγουν 1100 χοίρους ετησίως.

Η καινοτομία της χοιροτροφικής μονάδας είναι η εκτροφή των μαύρων γουρουνιών με ελιά!

«Σε ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014 από το ΕΚΕΤΑ, προέκυψε ότι οι μαύροι χοίροι που τρέφονται αποκλειστικά με ελιές διαθέτουν 68 φορές περισσότερα Ω3-Ω6 λιπαρά στο κρέας τους σε σχέση με τους συμβατικούς χοίρους. Επιπρόσθετα, το 2016 μετά από ανάλυση στο κρέας των μαύρων χοίρων από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς το κρέας των μαύρων χοίρων που τρέφονται με ελιές είχε πολύ περισσότερες πολυφαινόλες απ’ ότι οι μαύροι χοίροι που τρέφονται με άλλες τροφές», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της φάρμας, Νίκος Φωτιάδης.

Όσον αφορά την διατροφή των μαύρων χοίρων, απαιτούνται περισσότεροι από 15 τόνοι ελιάς τον μήνα, ποσότητα που εξασφαλίζουν τα ελαιοτριβεία και τα εργοστάσια επεξεργασίας ελιάς της περιοχής.

Η επιχείρηση εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Qubic”, το οποίο αφορούσε στη διάσωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής μαύρου χοίρου και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας από το κρέας του και εκτός από την εγχώρια αγορά, εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες της Ευρώπης, όπως είναι μεταξύ άλλων η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *