Saturday , 11 May 2024

Το υψηλό ενεργειακό κόστος «καίει» τις επιχειρήσεις

Του Γ. Κατσιάνη

Γνωστός επιχειρηματίας δήλωσε ότι πέρυσι πλήρωσε το ποσό των δύο εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα, αποκάλυψε ότι έχει καταβάλλει ήδη δύο εκατ. ευρώ για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης του μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2022!

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανακοίνωσε ότι το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής σε περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%).

«Συνήθως πλήρωνα 2.000-2.500 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα. Ο τελευταίος λογαριασμός που μου ήρθε ήταν 5.000 ευρώ», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Γιάννης Χαραλαμπίδης, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την διατήρηση των μέτρων στήριξης της Πολιτείας προς τους επαγγελματίες.

«Πρόβλημα επιβίωσης»

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στον τουρισμό, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.   

«Η τουριστική χρονιά κινδυνεύει αφού τα συμβόλαια με τους ξένους tour operators και τα πρακτορεία κρουαζιέρας έχουν υπογραφεί με χαμηλές τιμές καυσίμων αλλά και οι εγχώριες μεταφορές αντιμετωπίζουν την κατάρρευση», τονίζεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *