Thursday , 25 April 2024

Το ChatGPT είναι σαν τη μαμά

Του Χάρη Λαλάτση, Founder & Market Analyst Ierax Analytix

Η άποψη μου πάντα ήταν πως πρέπει να απλουστεύουμε τις σύνθετες έννοιες, ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες για κάθε άνθρωπο και όχι μόνο για αυτούς που έχουν συγκεκριμένη γνώση και ικανότητες.

Να μπορούν οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον κόσμο και να μπορούμε να προχωράμε μαζί ως κοινωνία.

Έτσι αποφάσισα να γράψω 3 βασικά στοιχεία για το γνωστό μας πια ChatGPT χωρίς όμως να μιλήσω για τα τεχνικά του στοιχεία. Δε θα αναφερθώ σε μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη ή συσχέτιση δεδομένων αλλά θα πω πως το ChatGPT είναι σα μια μαμά ενός 2χρονου παιδιού. Και εξηγώ:

  1. Μια μαμά στα μάτια του 2χρονου παιδιού της, φαίνεται πως κατέχει όλη τη γνώση του κόσμου. Η μαμά ξέρει ότι το μάτι της κουζίνας παραμένει ζεστό μετά τη χρήση του, ξέρει ότι δεν πρέπει να τρέχουμε σε πάτωμα που γλιστράει ή ότι δεν κάνει να χοροπηδάμε αφού φάμε γιατί θα κάνουμε εμετό. Αντίστοιχα το ChatGPT ξέρει όλες τις γλώσσες προγραμματισμού, ξέρει να μιλάει πολλές γλώσσες και ξέρει όλες τις μαθηματικές πράξεις.
  2. Μια μαμά από το χρόνο που περνάει με το παιδί της, το ξέρει τόσο καλά που μπορεί να το καταλάβει από μια ματιά. Πολλές φορές αρκεί να ακούσει τον τόνο της φωνής του παιδιού της και η μαμά ξέρει αν πεινάει, νυστάζει ή πονάει. Με τον ίδιο τρόπο το ChatGPT θυμάται τη συνομιλία που έχεις κάνει και ξέρει τι έχετε πει και αν βρήκατε αυτό που ψάχνατε. Βελτιώνεται και μαθαίνει σε βάθος το χρήστη του και έτσι μπορεί να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες του.
  3. Τέλος μια μαμά θα κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζεται ένα παιδί αλλά είτε βαριέται είτε δε ξέρει ακόμη πως να τις κάνει. Θα διαλέξει τα ρούχα που πρέπει να βάλει ανάλογα τον καιρό, θα κάνει το φαγητό και θα χτενίσει τα μαλλιά του. Και το παιδί θα μπορούσε ίσως να κάνει κάποια από αυτά αλλά προτιμάει να τα κάνει η μαμά. Αντίστοιχα το ChatGPT γράφει κώδικα, λύνει δύσκολα προβλήματα και γράφει κείμενα. Όχι ότι εμείς δε μπορούμε αλλά τα κάνει γρηγορότερα και ευκολότερα.

Δε χρειάζεται να ξέρουμε κάτι παραπάνω για το ChatGPT παρά να περιμένουμε πως θα αλλάξει στο μέλλον. Γιατί το μέλλον δεν είναι τυχαίο αλλά βασίζεται στην ανθρώπινη εφευρετικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *