“Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ώστε, πράγματι, να έρθει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα, επιθυμούμε να μπει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα δώσει το δημοσιονομικό χώρο – μαζί με τη μείωση των φόρων, μαζί με τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων – να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, η ΝΔ ” τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε ημερίδα που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Grant Thornton.
“Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση’ τόνισε από την πλευρά του στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: “Σταθερή πεποίθηση μας είναι ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση. Η διάσταση αυτή απουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια, αφού κυριαρχούσαν οι ιδεοληψίες και ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά υπονόμευαν κάθε αναπτυξιακή πολιτική. Οι πολίτες όμως στις 7 Ιουλίου αποφάσισαν να γυρίσουμε σελίδα. Εδώ και τρεις περίπου μήνες υλοποιούμε μια διαφορετική πολιτική, που δίνει ελπίδα, προοπτική και οξυγόνο στην ελληνική οικονομία. Προσδίδουμε αναπτυξιακή διάσταση και χαρακτηριστικά, στη φορολογική πολιτική”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο ο κ.Παπαθανάσης στον νέο αναπυθξιακό νόμο, ο οποίος έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί – όπως σημείωσε – προς ψήφιση «πολύ σύντομα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι θεσπίζεται ένας ψηφιακός χάρτης με όλα δεδομένα που αφορούν υποψήφιους επενδυτές, θεσμοθετείται «εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο» για να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών, θεσπίζεται ένα «εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών», κ.ά.. Συγκεκριμένα, για τη βιομηχανία τόνισε ότι «καταργείται το παράλληλο σύστημα των δύο κατατάξεων, υψηλή, μεσαία και χαμηλή όχληση» και τα σχετικά θα περιέχονται στις «περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στη κατηγορία Α1, Α2 και Β», ότι μεταπίπτουν πολλές δραστηριότητες στην κατηγορία της «απλής γνωστοποίησης», διευκολύνεται η έναρξη λειτουργίας και παραγωγικής δραστηριότητας εντός επιχειρηματικών πάρκων, κ.ά..
“Ταχύτητα και ευελιξία είναι το μήνυμα που περνάει από τον νέο αναπτυξιακό νόμο” τόνισε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: “Είναι το μήνυμα, που θα γίνει πράξη και θα καταστήσει την Ελλάδα μας μια χώρα φιλική για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις”.
Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στην ευνοϊκή προοπτική των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και των εξαγωγών στη νέα περίοδο και όσον αφορά τον δικό του κυβερνητικό τομέα δράσης, δηλαδή τη φορολογία, απηύθυνε εκ μέρους της Κυβέρνησης το μήνυμα ότι “η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας περνάει μέσα απ΄τη μείωση των φόρων”.
Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι για πρώτη φορά επιχειρείται αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων στα ακίνητα, υπενθυμίζοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τονίζοντας ότι θα υπάρξει μελλοντικά και νέα μείωση και πρόσθεσε ότι στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται κίνητρα για την ανέγερση, αλλά και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, αλλά και στα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, με την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων (π.χ. τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με άμεση διασύνδεση με το ΤΑΞΙΣ ΝΕΤ, διασύνδεση του μητρώου φορολογουμένου με το ΓΕΜΗ, διασύνδεση και με την Κτηματολόγιο Α.Ε. κ.α.) με στόχο να διεκπεραιώνονται έξυπνα, εύκολα και γρήγορα υποθέσεις.
Συμφωνία Πρεσπών
Ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και “στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα εμπορικά σήματα”:
«Η εμπλοκή που υπάρχει και οι κίνδυνοι που απορρέουν από το σφετερισμό των εμπορικών σημάτων, που συνδέονται με την Μακεδονία, δικαιώνουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προειδοποιήσεις μας. Υποτίθεται ότι με εδάφιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υπήρχαν επαφές στα συλλογικά όργανα των επιχειρηματικών κοινοτήτων, δηλαδή ανάμεσα στα επιμελητήρια για να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Όταν όμως τα επιμελητήρια της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούν τον όρο ‘Μακεδονικό Επιμελητήριο», τι είδους διάλογος μπορεί να γίνει;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Ο κύριος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα υψώσει ασπίδα προστασίας για τα προϊόντα και τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα ενισχύσει στην πράξη τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα και το brand «Μακεδονία» μέσω προγράμματος του Interreg, ενώ υπάρχει και ενεργοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο υφυπουργός, συνεχάρη επίσης τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, να προωθήσει ένα συνολικό μακεδονικό εμπορικό σήμα για όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα συνολικής εκπροσώπησης σε διεθνείς εκθέσεις, μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Enterprise Greece.
ΣΕΒΕ – Grant Thornton
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ.Γιώργος Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος στους Έλληνες εξαγωγείς και βιομήχανους τόνισ εότι ότι “τώρα είναι η ώρα της ευθύνης” και τους κάλεσε να δώσουν το παράδειγμα επενδύοντας τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε εφικτό στόχο τη διαμόρφωση των εξαγωγών της χώρας στο 25% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, έναντι του σημερινού 18-19%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές θα πιάσουν τα 35 δισεκατ.ευρώ.
Στο ίδιο ύφος, ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς, υποστήριξε ότι πρέπει να βγουν στο προσκήνιο οι ‘Έλληνες επιχειρηματίες και ότι παρά τη θετική μείωση της φορολογίας υπάρχουν πολλά αμαρτωλά κατάλοιπα από το παρελθόν που πρέπει να αλλάξουν, όπως το υψηλό μισθολογικό κόστος, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια. Ο ίδιος θεωρεί επίσης αναγκαία την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.