Thursday , 9 May 2024

Άγιος Αργύριος: Μετά από 120 χρόνια επιστρέφει «σπίτι» του στην Επανομή – Σήμερα στις 6.30 μ.μ. η λαμπρή υποδοχή στην είσοδο του χωριού

Ο Νεομάρτυρας Άγιος Αργύριος επιστρέφει στο «σπίτι» του στην Επανομή Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε το 1788. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία-επιθυμία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Τα… βήματα που οδήγησαν στον Άγιο
Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιουστίνος «όταν πριν από 9 χρόνια ο Θεός θέλησε να έρθω ως επίσκοπος στη μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς η πρώτη μου αγωνία ήταν να εντοπίσουμε την κάρα του Αγίου Αργυρίου έστω για να την προσκυνήσουμε. Τελικά, ο Άγιος μας οδήγησε στον τόπο όπου βρήκαμε την κάρα. Την προσκυνήσαμε σε μοναστήρι της Ανθούσας στην Αττική. Ήλθα σε επαφή με τον μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο του παλαιού εορτολογίου. Σιγά-σιγά η φιλία που αναπτύξαμε με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο έγινε η αφορμή να μας εμπιστευτεί και να μας χαρίσει στην ενορία της Επανομής της μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ένα τμήμα της κάρας του Αγίου Αργυρίου».

Ιδιαίτερη η αγάπη του μητροπολίτη κ. Ιουστίνου στους νεομάρτυρες
Και είναι ιδιαίτερη η αγάπη του μητροπολίτη στους νεομάρτυρες, γιατί όπως εξηγεί «αγαπώ πάρα πολύ τους νεομάρτυρες και όλους του Αγίους, γιατί είναι χρονικά εγγύτερα σε μας. Κι επειδή οι νεομάρτυρες ήταν κυρίως νέα παιδιά ηλικίας από 14, 20-25 ετών αυτό με ενέπνεε ακόμη περισσότερο. Αλλά να προσθέσω και κάτι ακόμη που μ΄ έκανε τον Άγιο Αργύριο να τον αγαπήσω περισσότερο. Συνήθως οι νεομάρτυρες εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι οι Άγιοι που μαρτύρησαν εντός της Θεσσαλονίκης, προέρχονται από τα λεγόμενα και περίφημα ντοπιοχώρια. Δηλαδή από κατοίκους γηγενείς, ντόπιους Μακεδόνες, Έλληνες οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, δεν ενέδωσαν ούτε στους βασανισμούς των Τούρκων ούτε αργότερα στη βουλγαρική προπαγάνδα. Αυτά τα χωριά μείνανε αφοσιωμένα στη Ρωμιοσύνη, στον Ελληνισμό, στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γι΄ αυτό έχω μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτά τα ντοπιοχώρια που άντεξαν με δύσκολες συνθήκες τόσους εχθρούς όπως οι Τούρκοι, και οι Βούλγαροι».

Λαμπρή η υποδοχή
Σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει πάνδημη υποδοχή στην είσοδο του χωριού και λιτανεία της κάρας του Αγίου Αργυρίου μέσα στους δρόμους της Επανομής. «Στη συνέχεια στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός των Βαΐων. Θα παραμείνει το τμήμα της κάρας του Αγίου στο ναό του Αγίου Αργυρίου μέχρι που θα λειτουργήσει η μονή της Αγίας Αικατερίνης που είναι εντός των ορίων της Επανομής. Εκεί θα φυλάσσεται πλέον η κάρα προς προσκύνηση των πιστών», προσθέτει ο σεβασμιότατος κ. Ιουστίνος.

Ποιος ήταν ο Άγιος Αργύριος
Ο Άγιος Αργύριος ο Επανωμίτητης γεννήθηκε στην Επανωμή και μαρτύρησε στο Καπάνι στης Θεσσαλονίκης σε ηλικία 18 ετών. «Είναι πολύ συγκινητικό δεδομένου ότι αυτό που προκάλεσε το μαρτύριο του Αγίου Αργυρίου ήταν ότι ένας Ρωμιός, Έλληνας από το Σοχό, χριστιανός ορθόδοξος αλλαξοπίστησε κι αυτό δεν το άντεξε ο νεαρός τότε Αργύριος. Επέπληξε πολύ σκληρά τον εξωμότη χριστιανό του Σοχού και τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν για να αρνηθεί την πίστη του και να γίνει κι αυτός μουσουλμάνος. Αυτός έμεινε πιστός στην πίστη των πατέρων του και τότε τον κρέμασαν στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης στις 11 Μαΐου του 1814. Στη συνέχεια οι μουσουλμάνοι προσπάθησαν να αφήσουν το λείψανο κρεμασμένο προς παραδειγματισμό για τρεις ημέρες. Τελικά όμως οι χριστιανοί -μάλλον της Επανομής- το εξαγόρασαν από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να πάρουν κρυφά το βράδυ το σώμα του και να το θάψουν κατά μία παράδοση σε μια περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εικάζεται πως η περιοχή είναι εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Γεωργική Σχολή. Αλλά αποκεφάλισαν το σώμα του για να έχουν την Κάρα του Αγίου Αργυρίου ως ευλογία στο χωριό τους. Την έθαψαν σε ένα μέρος της Επανομής και μετά από κάποια χρόνια έγινε εκταφή. Την κάρου του Αγίου τη φύλαξε μια οικογένεια του χωριού μέχρι τις αρχές του 1900. Από αυτή την οικογένεια οι δύο κοπέλες θέλησαν να γίνουν μοναχές. Και έφυγαν από την Επανομή σε ένα μοναστήρι στην Αθήνα. Από τότε και είχαν χαθεί τα ίχνη της Κάρας του Αγίου Αργυρίου», αφηγείται ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *