Thursday , 2 May 2024

Έβρος: Κανένας μαθητής του χρόνου στην α΄ δημοτικού σε Δίκαια και Κυπρίνο – Συνεχίζεται η δημογραφική κατάρρευση

«Κανένας μαθητής ή μαθήτρια δεν θα υπάρχει στην πρώτη τάξη δημοτικού το σχολικό έτος 2024-2025 στα δημοτικά σχολεία των Δικαίων και Κυπρίνου, στον Έβρο», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας Νίκος Νικολαΐδης.

Απελπιστική η πληθυσμιακή συρρίκνωση
Η δημογραφική κατάρρευση του Βόρειου Έβρου συνεχίζεται, όπως δείχνει η συγκεκριμένη πληροφορία που έκανε γνωστή ο κ. Νικολαΐδης κατά τη διάρκεια ομιλία του στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης «στην περιοχή μας η κατάσταση από την πληθυσμιακή συρρίκνωση –κατάρρευση είναι απελπιστική». Πρόσθεσε πως η διαρκής εγκατάλειψη του τόπου είναι «απόρροια της ανεργίας, των αδιεξόδων και της αδιαφορίας από την πολιτεία, που βιώνουν οι κάτοικοι, κυρίως οι νέοι, με αποτέλεσμα η ερήμωση να συνεχίζεται και να αποτελεί το προδιαγεγραμμένο σενάριο του πολύ κοντινού μέλλοντος». Στο θέμα της διαρκούς πληθυσμιακής κατάρρευσης που καταγράφεται στο Βόρειο Έβρο αναφέρθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και συλλόγων, που απηύθυναν χαιρετισμούς στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα.

Σε επτά χρόνια
Ένας γάμος, δύο βαπτίσεις και 350 κηδείες έγιναν τα τελευταία επτά χρόνια από τον ιερέα, πατέρα Αλέξανδρο, στο Ορμένιο Έβρου. Αυτά είναι και τα στοιχεία – σοκ έρευνας που αποκαλύπτει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της ακριτικής περιοχής. Το Ορμένιο έχει σήμερα περίπου 450 κατοίκους και αποτελεί τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας σε απόσταση 156 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται εκεί που τα σύνορα της Ελλάδας συναντούν αυτά της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Στον Έβρο πουθενά δεν αυξάνεται ο πληθυσμός, αλλά μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλους σχεδόν τους δήμους.

«Μη αναστρέψιμη» η δημογραφική κατάσταση
Τελευταία δημοσιευμένη ανάλυση των «Δημογραφικών Νέων», που επιμελούνται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς, αποτυπώνει τις περιοχές που φαίνεται ότι δεν θα έχουν «αύριο», καθώς τα φυσικά ισοζύγια γεννήσεων/θανάτων που παρουσιάζουν μαζί με τη γερασμένη ηλικιακή σύνθεση του εναπομείναντα πληθυσμού τους δεν αφήνουν περιθώρια για πρόβλεψη παρουσίας μόνιμων κατοίκων μετά από 20-30 χρόνια. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που δημοσιοποιήθηκαν στα «Δημογραφικά Νέα» αφορούν την εξαετία από το 2014 έως και το 2019, δηλαδή την προ-covid περίοδο, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για τις περιοχές που «αδειάζουν» από ζωή, η κατάσταση από το 2019 και μετά, έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», υπογράμμισε πως «η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν μία σειρά ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και όχι μόνον οι βασικές συνιστώσες», που είναι η γονιμότητα, η θνησιμότητα, η εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και σίγουρα δεν είναι της τελευταίας δεκαετίας της κρίσης, αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών μεταπολεμικά, από τις οποίες έλειπαν οι προβλέψεις της περιφερειακής ανάπτυξης και οι δημογραφικές πολιτικές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *