Thursday , 2 May 2024

Έβρος: «Στάχτη» πάνω από 810.000 στρμ. γης, 4.000 ζώα και 50 ποιμνιοστάσια – Μαίνεται 12η μέρα η φωτιά

Πάνω από 810.000 στρέμματα γης, περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα και 50 ποιμνιοστάσια έχουν γίνει στάχτη από την πύρινη λαίλαπα που εξακολουθεί για 12η μέρα να μαίνεται στον Έβρο.

«Μάχη» με τις φλόγες
Στην πυρκαγιά του Έβρου επιχειρούν και σήμερα στη Λευκίμμη, στη Λεπτοκαρυά και στις Τρεις Βρύσες συνολικά 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στη «μάχη» με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε και τo ειδικό πυροσβεστικό όχημα jumbo track multi ένα -μεταποιημένο από Έλληνα ιδιώτη- στρατιωτικό άρμα Λέοπαρντ, το οποίο μεταφέρει 10 άτομα και ρίχνει τόνους νερού σε απόσταση έως και 80 μέτρων, ενώ με την τεράστια λεπίδα που έχει μπροστά ανοίγει δρόμο ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του Έβρου

Απεγνωσμένοι από την ολοκληρωτική καταστροφή της φωτιάς είναι οι κτηνοτρόφοι του Έβρου. Πάνω από 4.000 αιγοπρόβατα έχουν καεί και 50 ποιμνιοστάσια στον δήμο Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ στάχτη έχουν γίνει και αποθήκες με ζωοτροφές. «Καταστραφήκαμε, ήδη μετράμε πάνω από 4.000 καμένα αιγοπρόβατα, ενώ αγνοούνται πάρα πολλά. Έχει καεί όλος ο βοσκότοπος, έχει καεί ολόκληρη η περιοχή και δεν έχουμε πού να τα βοσκήσουμε. Όλο αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κόστος στους κτηνοτρόφους», λέει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης, υπογραμμίζοντας πως «οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα». Μιλώντας γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν μετά τη φωτιά, ο κ. Δουνάκης εξέφρασε τους φόβους του για πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα καθώς δεν θα υπάρχει δάσος στα ορεινά και οι βροχές θα κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του κάμπου.

Ποια μέτρα θα ληφθούν για την πυρόπληκτες περιοχές
Αναδασωτέες να κηρυχθούν άμεσα οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίστηκε επίσης να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων με ευθύνη των Περιφερειών. Επίσης, τοποθετούνται ζωοτροφές και νερό στις πληγείσες περιοχές για την άγρια πανίδα, ενώ ενισχύονται τα μέσα πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις. Αποφασίστηκε ακόμη η αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση τα οποία θα παραδοθούν στους αρμόδιους φορείς από το 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *