Saturday , 20 April 2024

«Έρχεται» ρύθμιση 48 δόσεων και για τον φόρο κληρονομιάς

«Φρένο» στις αποποιήσεις κληρονομιάς επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με νέα ρύθμιση που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε ως και 48 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι το ποσό της κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 15 ευρώ.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να ισχύσει το ανώτατο όριο των 48 μηνιαίων δόσεων θα είναι ο οφειλέτης να έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το πραγματικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα προκύπτει με βάση κλίμακα ποσοστών που θα εφαρμόζονται επί του εισοδήματος αυτού και θα καθορίζουν το ποσό των καταβολών που θα μπορεί να πραγματοποιεί ο οφειλέτης σε ετήσια βάση. Με το σημερινό καθεστώς οι φόροι κληρονομιών μπορούν να εξοφληθούν είτε άτοκα σε 12 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ ή σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5% και με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να έχει οριστεί στα 15 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *