Thursday , 2 May 2024

«Αγκάθι» για την εστίαση η έλλειψη προσωπικού – Μειώνουν το ωράριο λειτουργίας επιχειρηματίες σε τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής

Σε μεγάλη… πληγή για τον κλάδο της εστίασης αναδεικνύεται το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 20.000 είναι οι κενές θέσεις στην εστίαση. «Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στην εστίαση σε μεγάλο βαθμό προέκυψε εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι τωρινό το θέμα. Το είχαμε και πέρυσι και πρόπερσι. Φέτος βέβαια το αντιμετωπίζουμε σε μεγαλύτερο βαθμό», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φιλοκώστας. Και συμπληρώνει «οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εστίαση. Πολλά άτομα την περίοδο του κορονοϊού φύγανε από την εστίαση που ήμασταν κλειστά και πήγαν σε άλλες δουλειές. Απορροφήθηκαν σε άλλους χώρους εργασίας».

Πρόβλημα” και τα επιδόματα
Ακόμη και η αύξηση του 10,5% – σε βάθος διετίας- στη συλλογική σύμβαση εργασίας στο χώρο της εστίασης δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, γιατί όπως διευκρινίζει ο κ. Φιλοκώστας «οι δουλειές για την τουριστική σεζόν κλείνονται από τον Μάρτιο, τον Απρίλιο. Αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το καίριο ζήτημα. Το ζήτημα είναι αλλού. Με τα επιδόματα που δίνονται είναι αποτρεπτικό κάποιος να πάει να δουλέψει γιατί σκέφτεται αν θα πάρω 300-400 ευρώ θα μου δώσουν κι ένα χαρτζιλίκι οι γονείς ή ο παππούς γιατί να δουλέψω και να ‘φεύγει ο εαυτός μου’κάθε μέρα;». Την ίδια ώρα όπως εξηγεί ο πρόεδρος κ. Φιλοκώστας «η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρή κλίμακα γιατί είναι μόνιμες οι θέσεις εργασίας. Το βασικό πρόβλημα υπάρχει σε μεγάλη έκταση στα εποχιακά καταστήματα. Στη Θεσσαλονίκη επειδή η δουλειά υπάρχει όλο το χρόνο τα φέρνουμε… βόλτα. Τα βολεύουμε με το προσωπικό μας. Αν οι τουριστικές περιοχές έχουν ένα πρόβλημα της τάξης του 30% σε μας το πρόβλημα είναι της τάξης του 5%» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών νομού Θεσσαλονίκης .

Δεν υπάρχει εξειδίκευση
Τεράστιο το πρόβλημα σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όπως είναι η Χαλκιδική. Όπως λέει στο thessecomy.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης στην Κασσάνδρα Δημήτριος Βαμβακάς «το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην εστίαση είναι η έλλειψη προσωπικού. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Σε πολλά επαγγέλματα συμβαίνει αυτό αλλά στην εστίαση θεωρώ λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας κι είτε να έχουν μειώσει τις καρέκλες, τα καθίσματά τους, είτε να μειώνουν τα ωράρια λειτουργίας των μαγαζιών. Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες που καταγράφονται οι ελλείψεις προσωπικού στην εστίαση το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σερβιτόρους και μάγειρες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι -ειδικά στην κουζίνα- δεν υπάρχει εξειδίκευση. Εγώ το βιώνω και προσωπικά. Έχει τύχει να χρειάζομαι προσωπικό και να έρθει κάποιος και να μου πει ‘ξέρω από κουζίνα, ξέρω από ψησταριά’ και δεν ήξερε απολύτως τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβακάς.

Οι εργαζόμενοι
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά τους αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν ως εποχικοί σε καταστήματα εστίασης. Όσον αφορά τη δουλειά τους, επισημαίνουν τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, τις κακές συνθήκες στους χώρους διαμονής σε συνδυασμό με τις χαμηλές απολαβές κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *