Wednesday , 1 May 2024

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024»: Ανοίγει στις 5 Απριλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις – Το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 12.500 κατοικίες

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024» ξεκινά με την πλατφόρμα του gοv.gr έτοιμο να ανοίξει για αιτήσεις ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Όπως είπε μεθαύριο «Παρασκευή, χωρίς απρόοπτο πάντα, εμείς θα είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να είμαστε στον αέρα. Η πλατφόρμα για το ‘Ανακαινίζω – Νοικιάζω’ θα είναι στον αέρα».

Το πρόγραμμα
Για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα δοθούν 50 εκατομμύρια από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αντιστοιχούν σε ανακαίνιση περίπου 12,5 χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες είναι εμβαδού έως 100 τετραγωνικά. Το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.000 ευρώ για την αιτούσα ή τον αιτούντα. Επίσης το όριο της περιουσίας θα είναι 300.000. «Νομίζω ότι είναι αρκετά ευέλικτο, θα είναι πάρα πολύ εύκολο, όλο ψηφιακό και ουσιαστικά μπορείς να έχεις 40% μιας ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό, να μπορέσουμε να δώσουμε όλα αυτά τα διαμερίσματα προς εκμίσθωση», ανέφερε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή σου να μισθώσεις το σπίτι για τρία χρόνια και να ανοίξουμε το οικιστικό απόθεμα γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια που αυτή τη στιγμή δηλώνονται κενά στο Ε2».

Επιδότηση ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ
Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας αν:
-διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
-το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
-έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
-το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
-οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Τι περιλαμβάνει η επιδότηση ανακαίνισης μέχρι 10.000 ευρώ
Τονίζεται ότι οι δικαιούχοι επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Βασική προϋπόθεση βέβαια οι εργασίες και τα υλικά να έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.
Αποκλείεται δηλαδή, η περίπτωση κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:
-τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
-μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *