Tuesday , 30 April 2024

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία: “Μόλις ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα”

Του Γ. Κατσιάνη

Με μελανά χρώματα περιγράφει το εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και πρόεδρος της Επιτροπής “Vision Zero” στην Κομισιόν, Ανδρέας Στοϊμενίδης.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Έξυπνη Οικονομία” της TV100, μόλις ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

“Ωστόσο, στην ευρύτερη αγορά θεωρώ ότι η αναλογία (του 25%) είναι πολύ μικρότερη”, υπογράμμισε και σημείωσε ότι “σε επίπεδο Ε.Ε. το 83% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας”.

Επιπλέον, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε την ανάγκη της σύναψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

“Αυτή την στιγμή, το κράτος εμφανίζει ως φιλανθρωπία κάποια μικρά ποσοστά αύξησης, ετησίως στον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου ρυθμίζει, χωρίς την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, όπως συνέβαινε στην προμνημονιακή περίοδο. Επιπλέον, αποδυναμώθηκε ο ΟΜΕΔ ενώ πολλοί υιοθέτησαν το μοντέλο των επιχειρησιακών συμβάσεων. Αυτό πρέπει να αλλάξει από αύριο κιόλας “, δήλωσε ο κ. Στοϊμενίδης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, υποστήριξε ότι θα πρέπει αυξηθεί κοντά στα 1.000 ευρώ.

“Το ζητούμενο δεν είναι να δοθεί αύξηση 4%-5% στον κατώτατο μισθό όταν οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά, το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ήταν 10%”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλη η συνέντευξη του αντιπροέδρου του EU-OSHA και προέδρου της Επιτροπής “Vision Zero” στην Κομισιόν, Ανδρέα Στοϊμενίδη θα μεταδοθεί από την TV100 την προσεχή Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις δύο το μεσημέρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *