Thursday , 2 May 2024

Βουλή: Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι βουλευτές θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αύριο το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι … κόντρες
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήδη σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ταχθεί εναντίον του νομοσχεδίου και μάλιστα έχει προκαλέσει έντονη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποκορύφωμα την κόντρα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις.

Τα ερωτήματα
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ο τελικός αριθμός των βουλευτών που είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν, εάν βέβαια βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 15 βουλευτών για να κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι οι Σπαρτιάτες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνυπογράψουν το σχετικό αίτημα της «Νίκης» ενώ δεν αποκλείεται αντίστοιχο αίτημα να καταθέσει και το ΚΚΕ.

Ποιοι θα ψηφίσουν και τί
Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς δεν αποκλείεται να μην υπερψηφίσουν περίπου 50 γαλάζιοι βουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει δώσει την επιλογή της αποχής, αλλά σίγουρα πολιτικά θα έχει… θέμα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης είναι ένας από αυτούς που θα επιλέξουν την αποχή. Σε κάθε περίπτωση, διαρροές αναμένεται να υπάρξουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης κοιτάει έντονα προς τον Παύλο Πολάκη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης περιμένει να δει εάν κάποιος από τους περίπου 10 βουλευτές του που διαφωνούν, άλλαξε στάση.

Κατά του νομοσχεδίου
Σίγουρα θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου τα τέσσερα κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες) που τοποθετούνται στα δύο άκρα του κοινοβουλευτικού χάρτη. Το ΚΚΕ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις «δεν αφορούν την κοινωνική αναγνώριση της δυνατότητας των ομόφυλων ζευγαριών να διαλέγουν μια μορφή συμβίωσης» και αναλύοντας τους λόγους διαφωνίας σημείωσε πως «ο πρώτος βασικός λόγος άρνησης του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, που κατοχυρώνει την κοινή γονική μέριμνα, είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας. ∆εύτερος, εξίσου βασικός και αλληλένδετος, λόγος είναι ότι στην πράξη με τα άρθρα του νομοσχεδίου παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας – πατρότητας ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση». Υπενθυμίζεται ότι ο Περισσός είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ονομαστική ψηφοφορία
Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν και οι δεξιότεροι σχηματισμοί Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, με τους αρχηγούς τους να επιδίδονται σε σφοδρό ανταγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσεις που προκαλεί ο πολιτικός γάμος των ομοφύλων σε εκκλησιαστικούς παράγοντες και σε τμήμα της κοινωνίας. Πάντως, για να επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και να καταγραφούν επισήμως τα υπέρ, τα κατά και οι αποχές θα πρέπει να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών και οι δύο ΚΟ συγκέντρωσαν 21 υπογραφές σε κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *