Sunday , 5 May 2024

Βουλή: Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει – Οι αντιδράσεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις 2.00 μετά το μεσημέρι να διεξαχθεί στη Βουλή, τελευταία μέρα συζήτησης και ψήφισης του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ψηφοφορία επί της τροπολογίας που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι τριβές-αντιδράσεις
Η τροπολογία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο τον πρώην πρωθυπουργό.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά και στη στάση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αναμένεται να πάει στη Βουλή σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι 5-6 βουλευτές που αναμένεται ότι θα «σπάσουν» την κομματική πειθαρχία. Ο πρώην υπουργός Θανάσης Πλεύρης, αν και διαφωνεί με τη ρύθμιση, θα την υπερψηφίσει. Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ρύθμιση βάζει τάξη στη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης κατηγόρησε όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έκανε λόγο για εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος δήλωσε στη Βουλή πως είναι αναγκαία η τροπολογία και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης είπε πως η τροπολογία θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
«Η ΝΙΚΗ σε αυτό το νομοσχέδιο θα σας πει ένα τεράστιο όχι», τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Παπαδόπουλος ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις ρατσιστικές αντιλήψεις και τα ρατσιστικά ένστικτα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα είπε πως η τροπολογία αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν θέσεις εργασίας που είχαν μείνει στα «αζήτητα» και αναφέρθηκε στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Τί λέει η τροπολογία
Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα. Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου. Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *