Sunday , 5 May 2024

Βόρεια Ελλάδα: Στα… λευκά η Δ. Μακεδονία – Πού χρειάζονται αλυσίδες- Τσουχτερό κρύο και παγετός κατά τόπους και αύριο, Κυριακή

Βροχές, χιόνια, ισχυροί βοριάδες και τσουχτερό κρύο συνθέτουν το παζλ του καιρού για το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίου που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Εξασθενούν αύριο τα φαινόμενα
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια αναμένονται σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Θυελλώδεις θα είναι οι άνεμοι, βοριάδες, στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και ακόμη εντονότερη την αίσθηση του κρύου.ρίχνοντας αισθητά το θερμόμετρο. Αύριο, Κυριακή, ο καιρός θα βελτιωθεί όσον αφορά τα φαινόμενα, οι βοριάδες όμως θα παραμείνουν ενισχυμένοι οπότε το κρύο θα είναι τσουχτερό ενώ κατά τόπους ο παγετός θα είναι ισχυρός.

Χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Στην Κεντρική Μακεδονία στα λευκά «ντύθηκαν» η Καστοριά, η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Σιάτιστα,τα Γρεβενά καθώς και ορεινότερες περιοχές. Χιόνι πέφτει στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Χιονίζει σε Βίγλα και Βασιλίτσα όπου το χιόνι φτάνει πάνω από τους 15 πόντους, ενώ στη Βλάστη έφτασε τους 20 πόντους. Χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο περίπου στα 400 – 500 μέτρα.. Χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές όπου θα χιονίσει στα βόρεια πεδινά τους τμήματα και σε πεδινά τμήματα του Έβρου. Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό και στη Λάρισα, όπου στο Λιβάδι Ελασσόνας, στον νομό Λάρισας, το χιόνι… έντυσε στα λευκά το χωριό, ενώ τα ξημερώματα ο υδράργυρος είχε… παγώσει στον -1 βαθμό Κελσίου. Τα φαινόμενα αναμένεται από αργά το μεσημέρι και μετά να εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -4 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 6, στην Ήπειρο από 2 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 8-9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 13-14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 4 έως 8 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 18-19 βαθμούς.

Ισχυροί βοριάδες
Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ επικρατούν στο Βόρειο Αιγαίο. Στο υπόλοιπο Αιγαίο πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις επίσης έως 5 μποφόρ, ωστόσο το απόγευμα θα επικρατήσει παντού βόρειο ρεύμα με εντάσεις 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 μποφόρ αλλά βαθμιαία θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ακινητοποιηθεί νταλίκες στη νέα εθνική οδό Πτολεμαΐδας – Κοζάνης στο ρεύμα προς Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τροχαίας απαγορεύεται η κυκλοφορία για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό, σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή με αποφάσεις των διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης και Ροδόπης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του κόμβου Ιάσμου και του Δυτικού κόμβου Κομοτηνής. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Ξάνθης – Πόρτο Λάγους- Κομοτηνής».

Αντιολισθητικές αλυσίδες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Μετά από απόφαση των διευθυντών των κατά τόπους διευθύνσεων αστυνομίας ανακοινώνεται «ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), για το σύνολο των οδικών δικτύων των Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας». Αντιολισθητικές χρειάζονται στα εξής οδικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας:
-Ημαθία: Στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας.
-Πέλλα: Σε όλο το οδικό δίκτυο.
-Πιερία: Στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο.
Από τη διεύθυνση αστυνομίας Γρεβενών:
• στην επαρχιακή οδό Γρεβενών-Τρικάλων (διασταύρωση Καρπερού), από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
• στην επαρχιακή οδό Γρεβενών-Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ. στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 50ο χλμ.
• στην επαρχιακή οδό Γρεβενών-Ζιάκα-Περιβολίου, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
• στην επαρχιακή οδό Γρεβενών-Κρανιάς, από το 5ο χλμ. έως το 35ο χλμ. στο λοιπό ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Γρεβενών.
• Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Από τη διεύθυνση αστυνομίας Καστοριάς:
• στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
• στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (Κλεισούρα), από το 26ο χλμ. έως το 32,6ο χλμ.
• στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων, από 97ο χλμ. έως το 113,5ο χλμ. καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό και ορεινό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Καστοριάς.
• στην επαρχιακή οδό Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 38ο χλμ. έως το 48ο χλμ. καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Νεστορίου.
• στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού.
• Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής διεξάγεται κανονικά.

Από τη διεύθυνση αστυνομίας Κοζάνης:
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.


Από τη διεύθυνση αστυνομίας Φλώρινας
• στην επαρχιακή οδό Φλώρινας– Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
• στην Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο έως το 28ο χλμ.
• στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Άνω Κλεινών- Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 16ο χλμ. έως το 22ο χλμ. στη Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας- Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 25ο χλμ. έως 35ο χλμ.
• στην επαρχιακή οδό Αετού- Νυμφαίου, από το 4ο έως το 9ο χλμ.
• Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

*Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *