Sunday , 5 May 2024

Β. Ελλάδα: Πώς γιορτάζουν τον «Λάζαρο» – Οι «Λαζαρίνες» αναβιώνουν τα έθιμα του «Λαζαροσάββατου» – Ποιες είναι οι περιοχές

«Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια» έχει επιβιώσει ως η απλούστερη μορφή των πασχαλινών καλάντων στην πασχαλινή εθιμολογία. Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά και κυρίως τα κορίτσια γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, τα λεγόμενα κι ως λαζαρικά. Στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναβιώνουν έθιμα με τις «Λαζαρίνες» και τα κάλαντα του Λαζάρου.

Οι «Λαζαρίνες» της Χαλάστρας
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου, τα κορίτσια της Χαλάστρας με στολισμένα τα κεφάλια τους με τους «μπαχτσέδες» θα γυρίσουν σε όλα τα σπίτια τραγουδώντας τα Λαζαρίτικα τραγούδια. Οι εκδηλώσεις τα «Λαζαρίτικα 2024» του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας θα κορυφωθούν με χορούς και τραγούδια στις 20:30 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο της Χαλάστρας. Όπως εξηγεί στο thesseconomy.gr η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελένη Παπούλια «φέτος το θέμα των εκδηλώσεων της Άνοιξης που ετοίμασε το Χορευτικό του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας με το τίτλο ‘Ροδιά μου, λουλουδιά μου’ είναι τραγούδια, μαντινάδες και μοιρολόγια για την αγάπη, για τη γυναίκα και για τον αποχωρισμό. Η εκδήλωσή μας θα έχει χορούς και τραγούδια από τις περιοχές της Κρήτης, της Καστοριάς, της Δράμας από το Πωγώνι, από τη Νάουσα και από τη Μακρυνίτσα. Οι Κρητικοί, και οι Ηπειρώτες τραγουδούν και χορεύουν για την αγάπη και τον καϋμό. Αυτό το θέμα έχει φέτος ο ‘Λάζαρος’», προσθέτει η κυρία Παπούλια. Χοροδιδάσκαλοι της εκδήλωσης είναι η Νάνσυ Κηπουρού και ο Γιώργος Καψάλης.

Λαζαρίτικα και στο δήμο Ωραιοκάστρου
Τα κάλαντα του Λαζάρου παρουσιάζονται και σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Ωραιοκάστρου. Το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Πολιτισμού «Νέλυ Δελλή» στο κτίριο «Παύλος Μελάς» (Μακ. Αγώνα 7, Παλαιόκαστρο) θα ψάλει τα «Κάλαντα του Αγίου Λαζάρου» η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Μορφωτική Πολιτιστική Κίνηση Νέων
Μελισσοχωρίου, η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) και η Χορωδία του ΚΑΠΗ Πενταλόφου. Την εκδήλωση επιμελείται καλλιτεχνικά η Αθηνά Χατζίκου-Νίνου και τις αφηγήσεις κάνουν οι Φ. Κελεμπέκα και Ελ. Κιορφελέκα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Λαζαρίνες» και στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πάσχα, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η αντιδημαρχία Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία και η αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών διοργανώνουν την αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες», στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, στις 11.00 το πρωί. Όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση θα παρακολουθήσουν τις «Λαζαρίνες», ένα παλιό ξεχωριστό έθιμο που έχει συνδεθεί με την Ανάσταση του Λαζάρου και προαναγγέλλει τον ερχομό του Πάσχα και της Άνοιξης. Η αναβίωση του εθίμου δίνει την ευκαιρία στις διαφορετικές ηλικίες να συμπράξουν και να συνδεθούν μεταξύ τους. Επίσης συντελεί στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως σημαντικό στοιχείο της συλλογικής μας μνήμης και ταυτότητας.

Στη Δυτική Μακεδονία
Η κοιτίδα της πασχαλινής εθιμολογίας ακόμη και σήμερα βρίσκεται βόρεια στο χάρτη της Ελλάδας: στην περιοχή της Μακεδονίας. Από το Ρουμλούκι της Ημαθίας μέχρι τα χωριά της Κοζάνης (Αιανή, Λευκοπηγή, Κρόκος, Ροδιανή, Αγ. Παρασκευή) το έθιμο των «Λαζαρίνων» κυριαρχεί. «Ειδικά στα χωριά της Κοζάνης οι γυναίκες της κοινότητας μετά την περιδιάβασή τους σε όλες τις γειτονιές των χωριών μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και επιτελούν τον εθιμικό τρανό χορό τους, με προεξάρχουσες εκεί τις γηραιότερες γυναίκες» επισημαίνει η εθνολόγος-λαογράφος Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.
Στην Κοζάνη, οι «Λαζαρίνες» ανύπαντρα κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, κρατώντας καλαθάκια, ψέλνουν τα κάλαντα του Λαζάρου από σπίτι σε σπίτι. Οι νεαρές «Λαζαρίνες» φοράνε τις νυφιάτικες στολές των γιαγιάδων τους πριν βγουν στο δρόμο για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Λαζάρου. Από την πλευρά τους οι νοικοκυρές βάζουν στα καλαθάκια άσπρα αυγά και μοιράζουν γλυκίσματα. Για αντάλλαγμα, γεύονται την πίτα του Λαζάρου.

Στη Φλώρινα
Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας οι «Λαζαρίνες» ντυμένες με παραδοσιακές στολές αφού γεμίσουν τα καλάθια τους με λουλούδια και ψωμάκια του Λαζάρου χορεύουν και τραγουδούν.

Στη Θράκη
Στο χωριό Αρσάκειο της Κομοτηνής αναβιώνει ένα παμπάλαιο έθιμο. Τα κορίτσια αφού ντύσουν τον Λάζαρο με σάβανο, τον περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι. Για καλοτυχία, αλλά και για να… καούν οι ψύλλοι οι νοικοκυρές μεταφέρουν τον Λάζαρο στα δωμάτια του σπιτιού και στη συνέχεια προσφέρουν στο καλαθάκι των κοριτσιών άσπρα αυγά, τα οποία θα βαφούν τη Μεγάλη Πέμπτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *