Saturday , 4 May 2024

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Η Ρωσία επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή της Wagner

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Embraer-135 που συνετρίβη νωρίτερα χθες το βράδυ (Τετάρτη) στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στο θάνατο όλους τους επιβαίνοντες. Μεταξύ των επιβαινόντων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν και ο στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν και ηγετικό στέλεχος της Ομάδας Βάγκνερ, ο Ντμίτρι Ούτκιν. Στο δικινητήριο αεροσκάφος επέβαιναν δέκα άτομα.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία
Βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει μέχρι στιγμής, μεταφορτώθηκαν σε λογαριασμούς στην πλατφόρμα Telegram, και δείχνουν φλεγόμενα συντρίμμια σε χωράφι, ή ακόμη αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό. Σύμφωνα με ένα κανάλι στην πλατφόρμα, ακούστηκαν «εκρήξεις» προτού συντριβεί το αεροσκάφος. Σύμφωνα με δεύτερο –το Grey Zone το οποίο φέρεται να έχει σχέσεις με τη Wagner– αναφέρει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Οι πληροφορίες είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ως αργά το βράδυ είχαν ανασυρθεί οκτώ πτώματα. Το TASS έκανε λόγο για επτά.

Ποντόλιακ: «Εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο»
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντόλιακ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο. «Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και του διοικητή της Wagner δύο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν συγχωρεί κανέναν».

Τζο Μπάιντεν: «Δεν εκπλήσσομαι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο πιθανός θάνατος του επικεφαλής της Wagner. «Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν», είπε.

Ποιος ήταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που για χρόνια θεωρούνταν άνθρωπος του κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετατράπηκε σε «προδότη» όταν στασίασε τον Ιούνιο εναντίον του επικεφαλής του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού και μαζί με τους άνδρες του πήγε να «καταλάβει» το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στον Ροστόφ στον Ντον (νότια), προτού μισθοφόροι του κινηθούν προς τη Μόσχα. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τερμάτισε αυτή την ανταρσία πολύ γρήγορα. Ματαιώθηκε την 24η Ιουνίου, μετά από συμφωνία που προέβλεπε τη μετεγκατάστασή του στη Λευκορωσία, ενώ στους μαχητές του προσφέρθηκε η επιλογή να πάνε μαζί του, να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό, ή να επανέλθουν στην πολιτική ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *