Thursday , 2 May 2024

Γιατί η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10% στην Ελλάδα;

Του Γ.Κατσιάνη

Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια σταθερά πτωτική πορεία της ανεργίας, στην χώρα μας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι από το 11,2% που ήταν τον Απρίλιο, η ανεργία υποχώρησε στο 10,8% τον Μάϊο.

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που η ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης συμπίπτει με τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας από το 2009. Θα δουλέψουμε σκληρά ώστε τους επόμενους μήνες να πάμε ακόμα καλύτερα και σύντομα η ανεργία στην Ελλάδα να είναι κάτω από το 10%», δήλωσε προ ημερών ο νέος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Γιατί όμως ο κ. Γεωργιάδης θέτει ως προτεραιότητα την περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό;

Διότι, τότε θα ξεπαγώσουν μετά από 11 χρόνια(!) οι τριετίες για εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μεγάλες αυξήσεις στον μισθό τους καθώς τα ποσά που θα λάβουν αναδρομικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, μεικτά.

Προσωπικά, θεωρώ ότι τουλάχιστον για φέτος δεν θα αποδοθούν οι τριετίες στους εργαζόμενους και ας βλέπει υποχώρηση της ανεργίας κάτω από 10% η ΕΛΣΤΑΤ.

Η ανάκτηση του καθεστώτος των τριετιών είναι ένα “χαρτί” που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση από τη νέα χρονιά, έτος κατά το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Επιπλέον, μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ακόμα και αν αυτό αντίκειται στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Συνεπώς, θα χρειαστεί να περιμένουν λίγους μήνες ακόμα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για να δουν πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *