Thursday , 2 May 2024

Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο;

Του Γ.Κατσιάνη

Πρόσφατα, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε τον δρόμο σε 70.000 Πολωνούς δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις τράπεζες, λόγω των υπέρογκων τόκων που κατέβαλλαν για την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, 85.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο δίνουν μάχη επιβίωσης, καθώς καλούνται να πληρώσουν δυσθεώρητες δόσεις στις τράπεζες, λόγω της συνεχούς αναπροσαρμογής των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Για παράδειγμα, αν κάποιος έλαβε δάνειο ύψους 170.000 ευρώ (αρχικό κεφάλαιο) σε ελβετικό φράγκο, με τις αναπροσαρμογές του επιτοκίου, η συνολική του οφειλή έχει ανέλθει σήμερα στο ποσό των 206.000 ευρώ, ήτοι σημαίνει επιπλέον 36.000 ευρώ (+21,4%).

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2019 ο Άρειος Πάγος απέρριψε προσφυγή δανειολήπτη, καθώς έκρινε ότι οι τράπεζες είχαν δώσει επαρκείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο λήψης δανείου σε ελβετικό νόμισμα.

Σύμφωνα με την δικηγόρο, Αριάδνη Νούκα, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει λάβει μέτρα στήριξης των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ τηρεί σιγήν ιχθύος ενώ από τον Οκτώβριο του 2022, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πρόταση-ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα φέρουν κατά τα δύο τρίτα και ο δανειολήπτης ελβετικού φράγκου κατά το ένα τρίτο την ευθύνη για τις συνέπειες από την επέλευση της ακραίας ανατροπής της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Συνεπώς, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ανακούφισης των δανειοληπτών, καθώς το κοινοτικό δίκαιο δεν αποκλείει “τη δυνατότητα των πελατών να ζητήσουν αποζημίωση από την τράπεζα πέραν της επιστροφής των μηνιαίων δόσεων που καταβλήθηκαν”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *