Saturday , 4 May 2024

Γρεβενά: Επιδρομές αρκούδων σε καλλιέργειες με κερασιές- Σε απόγνωση οι παραγωγοί – Τεράστιες καταστροφές

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από κατοίκους και κερασοπαραγωγούς του χωριού Αμυγδαλιές Γρεβενών. Σχεδόν σε καθημερινή βάση οι αρκούδες… σουλατσάρουν σε δρόμους του χωριού, ενώ δεν κρύβουν τη γευστική αδυναμία τους στα κεράσια. Φοβισμένη αλλά και οργισμένη η κυρία Ελένη Παπαζήση που έχει σούπερ μάρκετ στο χωριό λέει στο thesseconomy.gr «δεν έχουν αφήσει σπαρτά, καλαμπόκια, φακές τίποτα. Και δεν νοιάζεται κανείς. Οι αρκούδες κάνουν βόλτες στους δρόμους του χωριού και αναποδογυρίζουν τους κάδους των σκουπιδιών για να βρουν κάτι να φάνε. Δεν ξέρουμε τί να κάνουμε! Όλη η περιοχή υποφέρει», φωνάζει αγανακτισμένη.

Κραυγή αγωνίας και από τους κερασοπαραγωγούς
Οι περίπου 50 κερασοπαραγωγοί στις Αμυγδαλιές βλέπουν το βιός τους να χάνεται. Πρώτα οι παγωνιές, μετά οι χαλαζοπτώσεις και τώρα τη σοδειά τους την αποτελειώνουν οι αρκούδες με τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις τους στα δέντρα τους. Όπως λένε με αγωνία και πόνο «είναι τέτοια η μανία των αρκούδων που αποδεκατίζουν όχι μόνο τα μικρά σε ηλικία δέντρα αλλά και τα μεγαλύτερα». Σε χωράφια της περιοχής καλλιεργούνται πάνω από 10.000 δέντρα κερασιάς σε εκατοντάδες μικρά χωράφια. Κάποιοι από τους παραγωγούς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές των αρκούδων με ηλεκτροφόρα καλώδια όμως οι περισσότεροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα αυτά.

Τί λέει ο Αρκτούρος
Για τις πολυσύχναστες επιδρομές των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Πάνος Στεφάνου εξηγεί στο thesseconomy.gr «οι αρκούδες προσπαθούν να βρουν εύκολη πρόσβαση σε φαγητό. Είναι μια κλασσική συμπεριφορά του είδους. Και ίσως επειδή φέτος έχουμε αρκετά τέτοια περιστατικά νομίζω ότι η φετινή χρονιά είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι πλέον πρέπει να μπούμε πιο δυνατά, πιο ενεργητικά θα έλεγα στο θέμα της συμβίωσης με τα άγρια ζώα. Λαμβάνοντας δηλαδή τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε αφενός να προστατευτούν τα αγροτεμάχια ώστε να μη βρίσκει η αρκούδα εύκολη πρόσβαση στην τροφή της, κάτι που αναγκαστικά θα την οδηγήσει στο να μετακινηθεί κάπου αλλού για να βρει το φαγητό της. Η αναζήτηση της τροφής είναι το κίνητρο που την οδηγεί να αφήσει μια δασική ή ορεινή περιοχή και να μετακινηθεί πιο κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος. Ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον τέτοια κρούσματα με ζημιές αρκούδων σε καλλιέργειες ή σε κοτέτσια νομίζω ότι αυτό μας δείχνει ότι θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αρχίσουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα που δεν λάμβαναν μέχρι τώρα γιατί μπορεί να μην είχαν παρουσία αρκούδων ή να αντιμετώπιζαν πιο αραιά τέτοια περιστατικά». Όσον αφορά το θέμα της αύξησης το πληθυσμού ο κ. Στεφάνου διευκρινίζει «από τις μετρήσεις που έχει κάνει ο Αρκτούρος, από την έρευνα που έχουμε κάνει, ξέρουμε ότι υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού η οποία όμως δεν είναι από μόνη της ικανή να δικαιολογήσει τα περιστατικά αυτά. Σίγουρα υπάρχει και μια σταδιακή εξοικείωση του είδους με την ανθρώπινη παρουσία. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε και σε πολλές χώρες του κόσμου με διάφορα άγρια ζώα. Επειδή πλέον τα άγρια ζώα έχουν συνηθίσει τον άνθρωπο συχνάζουν και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Δεν είναι τόσο ξένο είδος ο άνθρωπος για τις ίδιες και φυσικά όταν υπάρχει η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην τροφή αυτό είναι που η αρκούδα θα το εκμεταλλευτεί» εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου κ. Στεφάνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *