Tuesday , 30 April 2024

Γρηγόρης Στεφανόπουλος (καθηγητής MIT): “Υγρά καύσιμα με τη βοήθεια της βιολογίας και όχι της χημείας στο μέλλον”

Τις σημαντικές προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης χάρη στις εξελίξεις στη βιομηχανική βιοτεχνολογία ανέδειξε ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του MIT και κάτοχος της έδρας W.H. Dow, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο του παγκοσμίου συνεδρίου ΜΙΤ EmTech Europe που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία παρασκευής υγρών καυσίμων με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας και της μεταβολικής μηχανικής.

«Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο δεν απαιτείται για χάρη της τεχνολογίας αλλά για την επίλυση προβλημάτων της πραγματικής ζωής», επισήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία προώθησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών με στόχο τη βιωσιμότητα, μέσω της παραγωγής χημικών ουσιών «με βάση τη βιολογία και όχι τη χημεία». 

Μάλιστα ως καταλύτη στη διαδικασία ανέφερε τη χρήση πράσινου υδρογόνου, όταν αυτό γίνει ευρέως διαθέσιμο.

«Όταν αυτό συμβεί, θα μπορεί να ενσωματωθεί στη διαδικασία παραγωγής πράσινων βιοκαυσίμων. Από τεχνολογικής άποψης, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της παραγωγής χημικών και καυσίμων με βιώσιμο τρόπο. Εάν αυτό το έργο αποκτούσε τον επείγοντα χαρακτήρα ενός Μανχάταν Project, μπορώ να πω με σιγουριά ότι μια λύση θα προέκυπτε τα επόμενα 4-5 χρόνια»,σημείωσε ο καθηγητής του MIT. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *