Tuesday , 23 April 2024

Δείτε με ποιο τρόπο καταστηματάρχης «εξαφάνισε» εκατοντάδες αποδείξεις που εξέδωσε σε μία(!) ημέρα για να φοροδιαφύγει

Του Γ. Κατσιάνη

Μέσα σε μία μόλις ημέρα «έσβησε» 291 αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκρύπτοντας από το δημόσιο (ΦΠΑ) έσοδα χιλιάδων ευρώ!

Ο λόγος για έναν ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης παγωτών στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος χρησιμοποιούσε ένα ειδικό λογισμικό, με το οποίο είχε τη δυνατότητα να σβήνει αποδείξεις λιανικής πώλησης από την μνήμη του ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Όπως είχε αποκαλύψει  στις 22 Ιουλίου το thesseconomy.gr  (βλέπε https://thesseconomy.gr/δείτε-με-ποιο-τρόπο-επιτήδειοι-σβήνο/), με την χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας της εκδίδει κανονικά αποδείξεις λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της.                                                                                

Όμως  με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος, ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το λογισμικό-γομολάστιχα και αφαιρεί από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις πληρώθηκαν με μετρητά.  

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι σε διάστημα 15 ημερών διαγράφηκαν περισσότερες από 3.000 αποδείξεις!

Έτσι, προχώρησαν σε 48ωρη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ενώ αναμένεται να γίνει έλεγχος για τυχόν φορολογικές παραβάσεις και προηγούμενων διαστημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *